• cytológiai eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktornő! A mai napon kaptam meg e-mail-en a cytológiai leletem (Medserv által vizsgált), amin a következő szerepel: konvencionális cytológia, kenet értékelése: negatív kenet. Ami nyugtalanít, hogy a reaktív és reparatív jeleknél a Metaplasia egy x-szel be van jelölve. A nőgyógyászom szerint ez a cytológiai eredmény rendben van, de arra nem tért ki, hogy mi az a metaplasia. (én meg idegességemben elfelejtettem megkérdezni) Kérem a segítségét, hogyan értelmezzem? Kell aggódnom? Mi a metaplasia és van -e teendő vele? Köszönöm szépen a válaszát!

        Dr. Szalóczy Péter válasza a cytológiai metaplázia témában

        Kedves Kérdező! Nincs miét izgulnia! A metaplázia normális mikroszkópos képet adó hámsejtek megjelenése ott, ahol az odavaló más típusú hámsejtek visszavonultak. Sokféle alakú és funkciójú hámsejt van, és olyan szerveknél, szöveteknél, ahol különböző hámfajták találkoznak, pl. a nyelőcső-gyomor határánál, méhszáj-hüvely határánál a határ néha elmosódik, (transzformációs zóna). Ha a méh nyakcsatornájában ép hüvelyi laphámsejtek találhatók, ez a metaplázia. A rendszeres kontroll szükséges csak fél évente, majd ha spontán elmúlt, évente.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. október 25., 11:56; Megválaszolva: 2018. október 30., 11:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: