Februárban kimutatták nálam a hpv-t

Tisztelt doktorúr/doktornő! Februárban kimutatták nálam a hpv-t. Az eredményem pap2, a tipizálás Lr6. Kaptam rá kúpokat. Megjelent pár szemölcs is ott lent, de fokozatosan múlnak is el. Erre nem mondott semmit az orvos, viszont azt mondta, élhetek nemi életet. A kérdésem az, hogy valóban élhetek nemi életet? Nem szeretnék senkit megfertőzni. Ha élhetek nemi életet akkor orálisan is? Viszont ha még fertőzök, akkor mikor élhetek biztonságosan? Honnan tudom hogy nem fertőzöm meg a partnert?

Dr. Pétervári László válasza HPV témában

A HPV a már ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző vírus. A méhnyakrák mellett okozhat kötőhártya-, bőr-, szájüregi és nyelőcsövi, lágyrész- és petefészektumorokat is.

Az aktív szexuális életet élő magyar nők több mint 80%-a élete során legalább egyszer megfertőződik a HPV-vel, a férfiak 64%-a pedig vírushordozó, azonban fontos tudni, hogy az egészséges immunrendszer az esetek többségében képes felismerni a fertőzést és megelőzni a betegség kialakulását.

Humán papilloma vírussal a magyar nők 25%-a fertőzött. A HPV jelenleg több mint 130 fajtája ismert, amelyből 40 típus okozhat betegségeket a nemi szerveken.

A humán papilloma vírus által okozott betegségek hosszú lefolyásúak, a rákmegelőző állapotokon keresztül fokozatosan alakulnak ki, ami azt jelenti, hogy a szövet hámrétege kórosan elfajult, és nagyobb valószínűséggel alakul ki ciszta vagy daganat ezeken a helyeken. A fertőzés a szexuális együttlétek alatt a bőrön vagy a nyálkahártyán keletkező mikrosérüléseken át jut a szervezetbe. A vírus lappangási ideje több évig is elnyúlhat, ugyanis nincsenek tünetei, amik alapján felfedezhetjük.

A HPV-fertőzések típusai

A HPV-fertőzések alacsony és magas kockázatú kategóriákba sorolhatók.

Alacsony rizikójú HPV-fertőzések

HPV 6, 11, 40, 42, 43, 44, 45, 54

Ebbe a kategóriába az apróbb, de annál zavaróbb bőrelváltozásokat okozó HPV- megbetegedések tartoznak, mint például a nemi nyálkahártyákon szemölcsös elváltozást előidéző condyloma, amely kellemetlen kinövés lehet a külső nemi szerveken, a hüvelyen vagy a méhnyakon.

A szemölcsök kialakulásának 90%-áért a HPV 6, valamint HPV 11-es típusok felelősek. A HPV okozta elváltozás szexuális együttlétek alkalmával továbbfertőzheti a partnert, sőt önmagát is visszafertőzheti, ezért célszerű minél hamarabb eltávolítani. Ez történhet késsel, lézerrel, fagyasztással, vagy akár kémiai ecseteléssel is.

Azonban a szövetek mélyén gyökerező fertőzéseket az említett módszerekkel nem lehet haladéktalanul eltávolítani, ugyanis a vírusraktárt a külső kezelés nem képes nyomtalanul megszüntetni. Ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy az elvégzett terápiát követően az esetek 50%-ában a szemölcsök kiújulnak. Ilyen esetben immunerősítő tabletta szedése javasolt, hiszen a HPV-t teljes mértékben csak az egészséges szervezet képes leküzdeni.

Kérdés: 2016. június 08., 12:13; Megválaszolva: 2016. június 09., 21:12
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
HPV fertőzés
P3. LSIL, HPV
HPV vírus
Hpv: 18, ureaplasma pozitív
HPV és párkapcsolat
Kedves Doktor Úr/Nő! Volt egy loop conisatio műtétem (CINII, HSIL, 16-os és több más fajta jelenlétének kimutatása után) , aminek a szövettani...