Petefészek ciszta és elváltozás

Tisztel Doktor Úr! Évek óta van egy 4cm-es petefészek cisztám, semmilyen panaszt nem okozott eddig, mensesem teljesen rendben volt. Október közepén néhány napig nagyon erős fájdalmat éreztem a derekamban, egyik pillanatról a másikra kezdődött, úgy is ért véget. Azóta kéthavonta elmarad a menstruációm, és ezekben a hónapokban félidő környékén hetekig barna vagy véres, nyákos folyást tapasztalok, szaga nincs, fájdalmat, viszketés nem érzek. Ultrahangon csak az éles kontúrú, mögöttes erősítést mutató ciszta látható, valamint kitapintható, hogy a medencecsontom környékén a nyirokcsomók megnagyobbodtak. Citológia eredménye: atípusossejtek, gyulladás, megjegyzés: körkörös vérzékeny ectropium az A zónában. Vérkép rendben, tumormarkerek értéke sem emelkedett. (Remélem az Apranax túlzottan nem befolyásolja az értékeket.) Kérem legyen szíves segíteni, milyen okok állhatnak a problémám hátterében? Elképzelhető, hogy a nemrég tapasztalt erős fájdalom során megcsavarodott a petevezetékem és elzáródott, vagy a petefészkem elhalt, emiatt a gyulladás? Vagy ez ultrahangon látszódott volna? Milyen vizsgálaton vegyek még részt? MRI célszerű lehet, vagy elég a gyulladáscsökkentőt szednem amit felírtak. Nagyon várom megtisztelő válaszát! Köszönettel: Éva

† Dr. Szalóczy Péter válasza Petefészek ciszta témában

Kedves Éva! A petevezető nem csavarodhat meg, de egy kocsányos ciszta esetleg igen, de az akut tünetek akkor nem múlnának el és műtétes azonnali megoldást kívánnának. A sima, egyszerű ciszta ebben a méretben gyakori, belezavarhat a ciklusba, és ha régebb óta fennáll, esetleg rendszeres ultrahang ellenőrzésekben növekszik, mindenképpen érdemes laparoszkópos technikával 3 ceruzavastagságú lukon a hasfalon át eltávolítani. Rutin műtétnek számít. A gyulladáscsökkentő nem oldja meg a problémát, legfeljebb a fájdalmasságot csökkenti. A méhszáj karbantartására a féléves citológiai ellenőrzések mellé használjon hosszú távon heti 2 x valamelyik recept nélkül kapható hüvelyi probiotikumot, Ha bármely okból antibiotikum szedésre kényszerülne, annak idejére sűrítse minden napossá.

MRI-re nincs szükség. ne féljen a műtéttől, 2-3 nap bent fekvés csupán.

Kérdés: 2016. február 18., 21:53 ;Megválaszolva: 2016. február 19., 10:54
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Cysta?
T.Doktor Úr! CT vizsgálat alacsony denzitású képletet mutatott a petefészkemben 18 mm ,ami már tavaly is ott volt.virgo vagyok hogyan tudják...
Tumor marker
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 50 éves vagyok két éve nincs mensesem , de állandó petefészek cystaim voltak. Most a cytologiai eredményem P2 , a jobb...
Petefészek ciszta
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nemrégiben hasiultrahangon ,a jobb petefészekben egy 40×28mm-es vékony falú vékony septumokat is tartalmazó cystosus képlet...
Rosszindulatú petefészekciszta?
Tisztelt Doktor úr! Hasi és kismedence CT-n a bal petefészkemben találtak egy 36x31 mm átmérőjű magasabb denzitású sűrű bennékű cisztát. Ez mi...
Csokoládéciszta
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Pár hónappal ezelőtt hüvelyi ultrahang és azt követő MR-vizsgálat 45*50 mm-es cisztát diagnosztizált a jobb...