P3-szoptatás

Tisztelt Doktor Ur! Mai napon valaszolt a P3-lelet es a szoptatassal osszefuggo barna folyas es hasi fajdalom kerdesemre melyet ezuttal is nagyon koszonok. Csupan annyit szeretnek meg kerdezni hogy mit takar az, hogy a prolaktin hatas miatt nehezebb ertekelni a ke etet? Ezek szerint lehet hogy a citologus alulertekelte es nem P3 a leletem hanem mar P4? Egyebkent az is all rajta hogy P3 Ascus. Elnezest ezt elfelejtettem megirni. Viszont azt sem ertem ha ez lehet gyulladas akkor miert nem kaptam ra semmilyen kupot? Egyaltalan mit takarhat az hogy gyulladas? Gomba, bakterium, chlamydia, stb fertozes? Tenyleg csak 3 honap mulva lehet ismetelni? Nem lehet elobb mondjuk 4 hettel az elozo utan egy Hpv tipizalassal egyutt? Koszonom ha meg erre is valaszol mert nagyon aggodom. Minden jot kivanok

Dr. Kiss György válasza P3-szoptatás témában

Tisztelt Hölgyem!

A Papanicolau féle osztályozás a sejtmag és sejtplasma viszonyának összehasonlitásán alapuló morfológia /alaki / összehasonlitás.

Tehát, nagy tapasztalatot igénylő és a vizsgáló szubjektivitásától sem mentes.Ezt véli Ön is az alul vagy felülértékelés emlitésénél.

A HPV szerepének tisztázódása során csak ez az értékelés már nem volt tartható, ezért vezették be a Bethesda értékelést .Ezzel, szorosan a HPV tipizálást is el kell végeztetni.

A "gyulladáson " a hüvelyi gomba és/vagy bacteriumok elszaporodását értik, a lényeg az, hogy a hüvelyben élő lactobacillusok/ tejsav bakteriumok / a hüvely hámsejtjeiben bőségesen levő glykogénből tejsavat előállitva a hüvely vegyhatását 3, 8-4, 2 között tartva- tehát enyhén savas közeget biztositva- nem engedik sem a gombák sem a bakteriumok elszaporoddását. Ezért nem ajánlott az irrigálás, mert közben a "hasznos" bakteriumok is eltünnek.

Ezt, egyébként hüvelyi mikrobiomnak is nevezik és egyre inkább rájövünk, hogy ennek müködése legalább annyira jellemző egy nőre, mint pl. a szeme szine, vagy a sokat emlegetett ujjlenyomatunk.

Azért irtam ennyire részletesen, mert felrobbanok ettől az általános "gyulladásos --ellene antibiotikum " felfogástól.

A hüvelyi egyensuly és a mikrobiom állapotára a hüvelykenetből és hüvelyi pH meghatározással tudunk információt nyerni.

Prolactin hatás /szoptatás/ alatt a szervezet müködése más, mint a normális ciklus / peteérés, menstruáció etc.. /alatt. Érthetően nem kóros, de más, ezért informativabb, ha akkor veszünk cytológiát.

Üdvözlettel: dr.Kiss

PS: interneten kérem nézzen utána a Cyntec Plus vizsgálatnak is, akkor teljesebb lesz a kép.

Kérdés: 2016. január 13., 20:45; Megválaszolva: 2016. január 14., 08:39
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nemi szerv
Mennyire kell aggódnom petefészekrák...
Jó napot!Kórszövettani lelettel...
Bizsergés és vizelési inger
Ovestin krém helyett méhnyakkenet...