Ez lehet endometriózis?

Tisztelt Dr. Úr. Mivel jött email hogy válasz érkezett, de a linken nem találta meg a keresett oldalt, ezért felteszem a kérdést még egyszer. Nem értem mi történhetett. Az egész áprilisban kezdődött egy vizes hasmenéssel a menstruáció másodnapján, előző nap éjjel nem bírtam a fájdalommal, két gyógyszert kellett bevennem, hogy elmúljon. Harmadnak nagyon erős hasfájásra ébredtem, fel se tudtam kelni, aztán következő nap egy sima hasmenés, a hasfájás csökkent, de jelen volt, de a menstruáció elmúltával az is eltűnt és a hasmenés is. A lazább széklet viszont maradt, az folyamatos volt. Májusban megint volt hasfájás, menstruáció elmúltával az is eltűnt, hasmenés nem volt, csak a szokásos lazább széklet, holott nekem előtte mindig keményebb volt és sokszor volt székrekedésem, ami időnként elmúlt, hol vissza tért, de nem volt belőle nem probléma, április óta viszont soha. Júniusban viszont nagyon erős volt a görcs, hasfájással társult, ahogy szokott, a suliban rám hívták a mentőt, bevittek az ottani kórházba. Először nőgyógyász nézett meg, csak megvizsgált majd küldött a sebészetre. Ja és a mentőautóba adtak erős fájdalomcsillapítót. Sebészeten volt vérvétel és hasi ultrahang. A fájdalomcsillapító miatt a CRP érték negatív lett, de ez eszükbe se jutott, ezért hazaküldtek, mondták, hogy a lakhelyem szerinti sebészetre menjek másnap. Azt mondták nem ehetek és nem vehetek be semmit. Mikor hazaértem este, hánytam és éjszaka a jobb alhasba irányult a fájdalom. Mentem a sebészetre, volt vérvétel, hasi ultrahang, nőgyógyászat, majd vissza a sebészet. A hasi ultrahang mutatott valami gyulladást, a vérvételnél is gyulladást mutatott CRP: 130 vmennyi. Ezért vakbélgyanúval befektettek, műtét előtt egy hasi CT, az kimutatta hogy jobb oldalt gyulladás van, vagy vakbél vagy petefészek, ezt nem tudták eldönteni. Végül vakbél lett, legalábbis ezt mondták, középen vágtak. Antibiotikum utána egy hétig vénásan, asszem klion volt. Ez nem segített, mert egész nyáron csomókban hullott a hajam. Július végén megint erős fájdalom, rosszullét, volt kisebb láz is este és a szokásos hasfájás, hasmenés nem volt. Menstruációval együtt ez mind elmúlt, laza széklet állandó. Augusztusban a menstruáció előtt két nappal egyszer hasmenés, alatta már nem volt, de a szokásos hasfájás megvolt. Ez mindig elmúlik a menstruációval. Szeptemberben rettenetes volt, hasfájásra ébredtem és vizes hasmenésre, ami kétszer volt. Étkezés nem befolyásolta. Napközben hasfájás, a görcsök elmúltak a gyógyszertől, most meg bal oldalra irányult a fájdalom ami nem menstruációs görcs volt. Kicsit jobb oldalt is, de a bal oldalon erősebb volt. Volt hogy nem tudtam felállni. Hasmenés napközben már nem volt. Mivel utazás előtti napon volt ez, bementem egy budapesti kórház sürgősségi osztályára szombat este. Ott volt vérvétel, hasi ultrahang, vizelet. (mivel meg volt, utolsónak nem sok értelme volt) . Nőgyógyászat is, hüvelyi ultrahang, de semmit sem mutatott. A hasi ultrahang is negatív lett, CRP: 50 körül. Vakbél már kizárva, ezért hazaengedtek, petefészek gyulladás lett a diagnózis. Felírtak két antibiotikumot: Cifran, Klion. A hasmenést meg betudták egy fertőzésnek. Utazás után októberben kezdtem őket szedni, de a cifrant nem bírtam, ezért orvosi beleegyezéssel abbahagytam, klionnal nem volt gond, de aztán ugyanazokat a tüneteket okozta az is, orvosi beleegyezéssel abbamaradt az is. Hatásos volt azonban, mert a gyulladást levitte, hajam már nem hullott. Októberben utána nőgyógyászat, citológia, aztán vérvétel, mind negatív lett. Kismedence nőgyógyászati ultrahang, ami szintén negatív lett. Októberi és novemberi menstruáció rendben volt, enyhe volt a hasfájás is, hasmenés nem volt, laza széklet az volt, de novemberben keményebbé vált, vagyis inkább normálisra pár hétig. November óta szedem a ripedont, mert pszichiáterre is szükségem van. Gyerekkoromban is jártam. Március óta pszichésen valami megváltozott úgy érzem, a panaszok egy influenzából felépülve kezdődtek. Már szedem a frontint is, de azt csak néha. Decemberi vagyis az e havi menstruáció egy hetet késett a ripedontól, kedden jött meg, azonban előtte egy hétig hasmenésem volt de csak napi 1x, max 2x, de nem többször, hasfájás csak akkor lett amikor megjött. Kedden, 15-én napközben úgy tűnt rendben van, csak fél 5kor éreztem hogy kell a gyógyszer, a görcsöket eltüntette, viszont bal oldalt alul rettenetesen fájt, mint még soha és jött az erős hasfájás is mellé. Ez nem menstruációs, ez valami más fájdalom volt, vagy szúrt, vagy belenyilalt, felkelni és megmozdulni sem tudtam. Fél 9 körül enyhült és mióta megjött csak kis mennyiségű hasmenés távozik napi 1-2x. Ma úgy tűnt kicsit jobb, de nem az igazi, hasfájás volt, de enyhébben mint tegnap. Menstruáció harmadnapján vagyok. Egyébként november végén voltam gasztroenterológusnál is, CT-re akart küldeni de kiderült, hogy júniusban voltam, ezért nem érezte szükségét, tükrözést nem látta indokoltnak. Felírt két gyógyszert, egyik sav csökkentő volt, az nem segített, a másik a normix volt, azt ma váltottam ki, ha netán nem múlna el a hasmenés, akkor beszedem azt és ha akkor se múlik akkor tervezek visszamenni. Forumokban is írtam már, ott említették az endometriózist, utána néztem, a tünetek hasonlítanak nagyon, főleg a bélendometriózisé. Írtam az itteni gasztosnak, ő említett hogy ez endometriózis lehet és indokolt lehet a hasi MR. Viszont voltam három kórházban is, ott egyszer sem említették ezt. Citológia p2, ultrahang negatív, petefészkek nem nagyobbak, így ezek ellenére lehetséges endometriózis, ami a belekre van rátelepedve? Hová érdemes elmenni miatta, mert egyszerűen a kórházakban senkinek sem jut eszébe, hanem küldenek tovább és felírják a gyógyszereket. Ezek sem és még a probiotikum sem segített, semmit se ért. Normixot még nem próbáltam. Gyulladás már nincs, azt a hajamból is meg tudom ítélni, nem hullik úgy mint előtte.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kiss György válasza Ez lehet endometriózis ? témában

Tisztelt Hölgyem!

Válaszom: igen, felmerülhet endometriosis gyanuja a leirtak alapján.

Tanácsom: nőgyógyásszal és gastroenterológussal tartott közös konzultációt követően /valószinü, hogy laparoscopiát fognak javasolni / kell az Ön állapotát folyamatosan ellenőrizni.

Későbbiekben, természetesen hasi MR vizsgálatra is sor kerülhet.

A kivizsgálás során nem emliti a vérsüllyedést.

Ha az emelkedett, mindenképpen szisztematikus kivizsgálási formát javasolnék az emlitett szakemberek bevonásával.

Üdvözlettel: dr. Kiss

Kérdés: 2015. december 17., 22:10; Megválaszolva: 2015. december 17., 23:19
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Lelet értékelés
Petefészek-gyulladás
Vizelesi problema