petefészek cysta

Tisztelt Doktor! 18 éves vagyok, és 2011-ben volt egy petefészek cystám amit azonnal el is távolítottak, mert rettentően begörcsöltem hánytam lázas voltam és állni sem bírtam. A cystám a petefészkem körül volt és be is volt vérezve a petefészkem. A műtétet követően rettentően legyengültem, mindent elkaptam amit csak lehetett, orvosokhoz jártam (Előtte nagyon ritkán voltam beteg) .Tavaly megint előjött a cystám, gyógyszert kaptam amitől felszívódott. Rendszeresen járok nőgyógyászhoz, de múlt héten megint egy 70x60-as cystán látott (ami egy hónap alatt nőtt ekkorára) . Kissé megijedtem, mert édesanyám mellrákos volt, amiben sajnos elhunyt így valószínű nekem is nagy esélyem van a rákos megbetegedésre. Mi a véleménye? Ez lehet rosszindulatú? A menszeszem is késett 2 hetet és fáj is a hasam alja.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza Petefészek ciszta témában

Kedves Kérdező! Mindkét petefészek potenciális cisztaképző, hiszen bennük több százezer őstüsző van melyekből minden hónapban középidőre egy szőlőszemnyi, 20-22 milliméteres cisztácska fejlődik, mely ovuláció formájában megreped, kiürül a termékenyíthető petesejttel. Hormonális átmeneti háttér irányítás miatt, apró fejlődési zavar miatt egy vagy akár több ciszta is keletkezhet. Ezek nagy része spontán megreped, némelyek nagyra nőhetnek.Fiatal korban soha NEM JELENTENEK ROSSZINDULATÚSÁGOT, AZ IDŐSKORI, HÁMFALLAL RENDELKEZŐK ESETLEG. A ciszták létét, esetleges növekedését, vagy szerkezetét ultrahangos vizsgálattal rendszeresen milliméteres pontossággal követni tudjuk. A fiatalkori növekedőket laparoszkópos műtéttel könnyedén eltávolítjuk. Édesanyja sajnálatos sorsa csak annyiban jelent feladatot, hogy 3 havonta tanulja meg melle önszűrésének helyes technikáját mellemként egy percben átvizsgálva. Harminc éves korától járjon évente mell ultrahangos vizsgálatra, később, 35 évtől mammográfiára.

Kérdés: 2015. február 23., 17:33; Megválaszolva: 2015. február 24., 07:06
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...
Tabletta miatt lehet?