Petefészekcisztát mikor kell műteni?

Tisztelt Doktor Úr! Petefészekcisztát diagnosztizáltak nálam. Részlet az ultrahang eredményéből: "A medence középvonalában, az uterus fölött 14 * 11 * 10 cm nagyságú, vékony falú, echomentes bennékű, egyrekeszes cysta látható. Szabad hasi folyadék nincs." Illetve: "Az uterus hátsó falában subserosusan 30 mm átmérőjű myomagöb van." A nőgyógyászomhoz csak 3 hét múlva tudok menni megmutatni a leletet. Addig is érdeklődni szeretnék, hogy mire kell számítani: ekkora cisztánál muszáj műteni? (Egyébként semmilyen panaszt nem okoz, hacsak a viszonylag gyakori vizelési ingert nem számítjuk ide, bár nem szélsőségesen gyakori.) És a miómával mi a teendő? Köszönöm a választ előre is.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza a petefészek ciszta témában

A ciszta magyarul hólyagot, tömlőt jelent, vagyis a petefészekben megjelenő ciszták folyadékkal telt, hártyával vagy vastagabb fallal körülvett elváltozások. Jelentős részben semmiféle tünetet nem okoznak, ugyanis fogamzóképes korban a petefészekben növő tüszők a peteérést követően – amennyiben nem reped meg a tüsző fala – tovább növekedvén könnyen cisztává alakulhatnak. Menstruáció után ezek minden beavatkozás nélkül elmúlhatnak. Ilyen esetben esetleg csak a rutinvizsgálat során derül fény az elváltozásra. Előfordul azonban, hogy a petefészekciszta panaszt okoz, így már célzottan kerülhet a beteg a nőgyógyászhoz, aki a fizikális vizsgálatokon túl ultrahangos vizsgálattal is fény deríthet a tömlők jelenlétére és szerkezetére. Méretüket tekintve a petefészek tömlők két csoportba sorolhatók: a funkcionális (a petefészek működésével kapcsolatba kialakult), panaszt nem mindig okozó, a petefészkek, illetve a hormonrendszer működési zavara miatt kialakult elváltozások. Ezek általában nem haladják meg az 5 centis átmérőt. Az e méretnél kisebb elváltozások esetén a megfigyelés, az ellenőrzés, esetleges gyógyszeres kezelés az általános irányelv, de adott esetben, képalkotó eljárásokra vagy szövettani anyagvételre is sor kerülhet, hogy kizárható legyen a valódi daganatok jelenléte. A leírt méretű ciszta műtétet igényel a panaszok miatt is, de azért is mert petefészek állományát roncsolja.Hastűkrőzés /laparoscopia/útján ez megoldható. A mióma nagyságát tekintve és elhelyezkedése alapján nem igényel teendőt.

Kérdés: 2014. május 05., 22:58; Megválaszolva: 2014. május 06., 19:48
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Menstruáció kimaradás
Sebészeti traumát követően...
Nőgyógyászati rákszűrés...
Jaydess levétele
Ciszta vagy petefeszekrak?