Babát szeretnénk, de a TSH...

Tisztelt Doktornő! 31éves nő vagyok, elérkezett az idő, hogy gyereket vállaljak. Valamilyen apropóból 2012.07.hónapban a háziorvosom csináltatott egy teljes vérképet. A TSH eredményem 3hét múlva 07.31.-én érkezett meg, a következő értékekkel: TSH 0, 0018mIU/L - 0, 3500 - 4, 9400 Szabad T4 30, 28pmol/L + 9, 01 - 19, 50 Szabad T3 7, 31 pmol/L + 2, 60 - 5, 70 Az értékektől függetlenül tüneteim nincsenek. Ezt követően 09.17.-re kaptam időpontot, ekkor jártam endokrinológiai szakrendelésen, ahol is az orvos azt mondta, felejtsem el a babát, mert METOTHYRIN 10MG Tablettát kell szednem, 4hétig napi 2x1-et. Utána Napi 1x1-et, és két hónap múlva csináltassak egy kontroll vérképet, aminek majd 3hét múlva jön meg ismét a TSH eredménye, ezért 3hónap múlva találkozunk, és akkor megmondja, hogyan tovább! Mindenesetre a gyógyszer károsan hathat a babára, ezért huzamosabb ideig biztosan várnom kell. - Nem tudom mit tegyek, hisz eddig is próbálkoztunk a párommal, és nem teljesen kizárt, hogy már most várandós vagyok, arról nem is beszélve, hogy nem szeretnék hónapokat vagy éveket várni. Azért fordulok Önhöz, mert tanácstalan vagyok. - Szerettem volna más endokrinológus véleményét is meghallgatni, de csak január végére tudtak a másik nálunk \"illetékes\" szakrendelőben időpontot adni. Nem merem elkezdeni se a gyógyszert, mert mi van, ha úton van a baba... Mik ilyenkor a kockázatok a kicsire nézve? Nincs esetleg más lehetőség, ami mellett lehet babavárás is? - (31 vagyok, nem leszek már fiatalabb, ráadásul úgy fest a munkám is egyre bizonytalanabb, ezért duplán nem kellene várnunk, ha egyetlen esély is van arra, hogy jöjjön a kis poronty...) - Persze természetesen csak abban az esetben, ha az Ő egészségét ezzel nem veszélyeztetem! Ha esetleg továbbra sem szedek semmit, és tovább próbálkozunk, annak lehet bármi káros hatása a magzatra? Vagy mi lesz, ha elkezdem szedni a gyógyszert, de már a pocakomban van egy baba? Köszönettel: Magdi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza pajzsmirigybetegség témában

A pajzsmirigy túlmûködés ugyanúgy jelentkezik, mint egyébként, csak szembeötlõbb lehet a testsúlygyarapodás elmaradása illetve a kifejezett testsúlycsökkenés jó étvágy mellett.

Szaporább szívmûködés, izzadékonyság, fáradékonyság, hõemelkedés, hajhullás, remegés egészíthetik ki a panaszokat. A betegséget alacsonyabb sTSH szint mellett emelkedett FT4 és FT3 vagy emelkedett FT4-index és FT3-index értékek mutatják laboratóriumi szempontból.

Amennyiben elõzetesen már kezelték pajzsmirigy túlmûködés miatt, a terhesség elsõ harmadában az átlagosnál sokkal nagyobb az esély a betegség kiújulására, ennek tudatában kell lennie.

Pajzsmirigy túlmûködés kezelése közben is teherbe eshet, ez nem jelenti a terhesség megszüntetésének indokát. A gyakorlat szerint a méhlepényen át nem jutó pajzsmirigy hormon termelést gátló gyógyszert adunk (ne bántsuk a magzati pajzsmirigy hormontermelést) - ilyen a propyl-thiouracil (Propycil) . Sem ez a gyógyszer, sem a Metothyrin nevû készítmény nem okoz fejlõdési rendellenességet a magzaton.

Kérdés: 2012. szeptember 18., 15:12; Megválaszolva: 2012. szeptember 18., 20:37
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés
Nőgyógyászati Uh lelet