Pajzsmirigy alulműködés

Tisztelt szakértő! 29 éves nő vagyok és családtervezéssel kapcsolatos - mégis pajzsmirigyműködéshez kapcsolódó kérdéssel fordulok Önhöz: A napokban vettem részt időszakos orvosi vizsgálaton, ahol - tekintettel arra, hogy kisgyermek koromban 6 évig kezeltek Strúmával - a pajzsmirigy-működés ellenőrzését is kértem. Ilyen jellegű ellenőrzésre 5 évvel ezelőtt került sor utoljára, amikor férjemmel elkezdtünk tervezni a családalapítást - ekkor tudomásom szerint az eredmény rendben volt, bár a pontos értékről nem kaptam információt. A gyermekvállalásról az időben sajnos átmenetileg több - nem egészségügyi - okból kifolyólag is le kellett mondanunk. A jelenlegi ellenőrzésnél kézhez kaptam az eredményt - a TSH szint kissé emelkedett, 4, 7 uU/ml értéket mutat, míg az FT4 érték a normál tartományon belül, 1, 01 ng/dl-en áll. A háziorvosom szerint az emelkedett TSH szint - a normál FT4 értékre tekintettel - önmagában még nem szorulna kezelésre, viszont mivel január óta ismét aktuálissá vált a családalapítás, a magzat egészsége érdekében a TSH szintet ajánlott 2 uU/ml alá vinni. Orvosom endokrinológus szakorvoshoz irányított, akihez viszont csak hosszas várakozási idő után tudok eljutni (ami akár hónapokat is jelenthet) . A leírtakra való tekintettel kérdésem a következő: Amennyiben valamilyen csoda folytán a magasabb TSH érték ellenére is teherbe esnék, veszélyezteti ez az „elváltozás” a magzatot (amennyiben a teherbeesést követően azonnal elkezdődik a kezelés) , vagy inkább ajánlja a doktor Úr „kiböjtölni” ezt a pár hónapot...semmiképp sem szeretnék felelőtlenül eljárni, ezért kérném véleményét a leírtak kapcsán. Válaszát előre is megköszönve maradok tisztelettel: Ácsné Cs. Viktória

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigybetegség témában

Tisztelt kérdező!

Ha ilyen TSH mellett teherbe esik, véleményem szerint a babát semmilyen kár nem fogja érni. De az endokrinológus felkeresését javaslom, tekintettel kórelőzményére.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2012. november 15., 08:43; Megválaszolva: 2012. november 20., 19:59
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Vér eredmény értékelése
Kinőhető-e a kisgyermekkori...
Tisztelt Doktornő! Három éves kisfiam már egy ideje székrekedéssel küszködik! nyár elején megnézettük, hogy nem-e lisztérzékeny és a...
pajzsmirigy alulműködés...
Tisztelt Doktornő, Doktor úr! 37 éves vagyok, az elmúlt 2 évben volt 2 sikertelen terhességem. Az első 16-17 hetesen ment el, down-kor gyanuval. A...
Pajzsmirigy?
Kb. 3 hete olyan érzés van a torkomban vagy a nyelőcsövemben, mintha megakadt volna egy falat. Egyre erősebben érzem ezt. nagyon zavar már. Régebben...
Pajzsmirígy alulműködés és rossz...
Üdvözlöm, Laborleletem több pontban eltér a normális értékektől. Teljes vaskötő kapacitás: 84, 1GPT: 57 Alkalikus foszfatáz: 353 Koleszterin: 6...