Kinőhető-e a kisgyermekkori pajzsmirígy alulműködés?

Tisztelt Doktornő! Három éves kisfiam már egy ideje székrekedéssel küszködik! nyár elején megnézettük, hogy nem-e lisztérzékeny és a pajzsmirígyét is ugyanis férjemnek 20 éves kora óta pajzsmirígy problémája van! Szerencsére nem lisztérzékenység áll a háttérbe de a TSH szintje júniusban 6, 360 volt a T4 15, 70 és a T3 7, 1 volt! most szeptember elején ismét megnézték neki és a napokban jött meg az eredménye most a TSH érték 7, 360 lett! a T4 és a T3 nem lett nézve ugyanis nem volt elég minta hozzá ez állt a papiron! A következő vérvételen ami januárban lesz azt is nézni fogják! L-Thyroxin Henning 50 mikrogramm tablettát írtak fel neki amit minden reggel étkezés előtt félórával kell bevennie egy negyed tablettát! A kérdésem az lenne, hogy ez a gyerekkori pajzsmirígy probléma kinőhető-e, vagyis rendeződhet -e, vagy élete végégig gyógyszert kell szednie? Nagyon elvagyok keseredve, hogy ilyen pici korban már hormontablettát kell szednie és szeretném tudni, hogy van-e rá esély, hogy magától beálljon vagy mostmár mindig gyógyszert kell szednie? És még az lenne a kérdésem, hogy lehetséges, hogy örökölte az édesapjától mert mint ahogy írtam neki 20 éves korában alakult ki!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy betegség témában

Tisztelt kérdező!

Ha a gyermekének autoimmun pajzsmirigy betegsége van, amit aTg és aTPO szint mérésével lehet igazolni (emelkedettek lesznek) akkor a betegség sajnos mai tudásunk szerint életre szól. De a tabletta szedése nem akadálya a teljes és hosszú életnek, és egészségnek. Mindenképpen javaslom, hogy gyermek-endokrinológus kezelje a gyermeket. A gyógyszer beállítása után a magam részéről először 6-8 hét múlva nézek TSH és fT4 szinteket, és ha ezek az értékek jó gyógyszeradagra utalnak, csak akkor térek át a 3 havonkénti ellenőrzésre.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2015. október 04., 13:57; Megválaszolva: 2015. október 04., 21:29
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése