pajzsmirigy betegség mellett szedhető e fogamzásgátló tbl. a

Kedves Dr. Nő! Kérdésem a következő. Lányom 17 éves és 11 éves kora óta pajzsmirígy betegsége van. Szedi az L-thyroxin 50.mg. fél. szem naponta tbl.-át. Kérdésünk az lenne hogy ez mellett szedhet-e a SYMICIA fogamzásgátló tbl.-át Már másfél hónapja szedi és nem szeretnénk ha probléma adódna emiatt. Nőgyógyász orvosnak meg lett mondva hogy probléma van a pajzsmirígy működéssel, de nem tudom igazából figyelt-e ránk mivel semmit nem kérdezett csak felírta a gyógyszert. Semmi féle kór előzményre nem volt kíváncsi még más téren sem. Édesanyám sajnos mell rákos volt. Az endokrinológián utóljára kapott leletet le másolom.2012.03.23.-i Diagnózis megnevezése. Autiimmun thyreoditis Subklinikus hypothyreosis Struma I / B Mérs. fokú diffus obesitas. Exophtalmus nincs. Klinikailag euthyreoid.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza pajzsmirigybetegség témában

Igen, lehet pajzsmirigy betegség mellett hormonális fogamzásgátlót alkalmazni.

Ha a pajzsmirigy működése normális, de autoimmun gyulladás fennáll, melyre autoantitestek jelenléte utal, akkor a beteg szedheti a fogamzásgátló tablettát. Ilyen esetekben alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták alkalmazása javasolt, illetve javasolt évente ellenőrizni a pajzsmirigy-funkciót. Ha pajzsmirigy-túlműködéssel állunk szemben, akkor a szervezet anyagcseréje fokozottabb, és ennek következtében a fogamzásgátló tabletta hormontartalma gyorsan csökkenhet, ezért könnyen hatástalanná válhat. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor fokozott elővigyázatossággal szedhető a fogamzásgátló, de sok esetben a pajzsmirigyhormon (tiroxin) dózisának változtatása, emelése válhat szükségessé.

Tanulmányok igazolták, hogy nagyobb mennyiségű tiroxinra volt szükség azokban a nőkben, akik fogamzásgátló tablettát szedtek. A pajzsmirigy funkcióját 6 hónaponkénti ellenőrizni javasolt.

Kérdés: 2012. június 16., 16:09; Megválaszolva: 2012. június 17., 22:43
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Alacsony SHBG - teherbeesés
Nőgyógyászati probléma
Szűrővizsgálat eredménye
Terhesség és Citologia HSIL, HPV 45
Nem règ irtam