• Huntington???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Úr/ Nő! 24 éves vagyok és kb 12 éves (onnantól emlékszem) korom óta a következő tüneteket tapasztalom a mai napig: - Hirtelen mozdulatnál (ha pl ülök és gyorsan fel kell állni, vagy elindulni) a végtagjaim elkezdenek rángatózni, az arcomon érzem, hogy eltorzul. Ez pár másodpercig tart, de nem tudom irányítani! Illetve észrevettem, hogy ha ez esetleg "rám jönne" ,ha képes vagyok mozdulatlan maradni, akkor a rángatózás elmarad! Nem mindennapos, de elég gyakori! Van, hogy séta közben és ha ülök nyilvános helyen, "figyelnem" kell, hogy mozgassam a lábam, mert ha ezt nem teszem és valami hirtelen mozdulat vagy bármi ér ilyenkor, egyből előjön ez a roham. (ami elég kellemetlen, hogy nem tudok egy helyben ülni ,mert szinte előre meg kell "terveznem" a felállást..) Mostanában észrevettem, hogy a memóriámmal és néha egy egy kérdés megválaszolása is fejtörést okoz, de ezt eddig annak tudtam be,hogy kb 3 hónapja nem dolgozom és ezalatt az idő alatt komolyabb feladatok híján nem igazán kellett megerőltetnem magam agyilag. Remélem sikerült némiképp érthetően leírni a gondomat! Még nem beszéltem erről senkinek, így szóban sem igazán tudom, hogy ezt hogy mondanám el! Ez huntington? Vagy pszichés eredetű? Az az egy biztos, hogy nagyon zavar, és hasonló tünetű emberekkel a környezetemben nem is találkoztam.. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a neurológia témában

        Kedves Kérdező! A Huntigton-kór tünetei sokkal később indulnak, általában 40-50 éves kor között. Bennem felmerül chorea lehetősége, esetleg myoclonusok lehetnek. Mindenképpen neurológiai vizsgálatot javasolnék Önnek, ahol a vizsgálata, a jelenség megfigyelése után pontos választ tudnának Önnek adni.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 17., 21:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 18:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: