Folyamatos nyelési inger

Kedves Doktornő, Pár napja küldtem Önnek levelet nyelési ingerrel kapcsolatban, és küldtem is egy agyi Mr leletet, ahogy jelezte is sajnos a vélemény részt nem osztottam meg Önnel ezt most pótolnám: Teljes mri leírás Átlagos tágasságú külső- és belső liquorterek láthatók. Az oldalkamrák szimmetrikusak, a középvonali képletek rendben, helyzetük megtartott. A sella kimélyült, a hypophysis állománya a sella fenékhez lapított, a nyél hátrafelé komprimált. Az agyállományban jobb oldalon a frontalis kamra szarv mentén ill. a szomszédos fehérállományban gócos jeladás fokozódás látható, 6,5x5,5 mm ill. 6x9 mm, de néhány apró 2-3 mm-es jelgazdag góc a corona radiataban is megjelenik, subcorticalisan. Térfoglalási jelek, kóros kontraszthalmozás sehol sem ábrázolódnak. A belsőfül és belső hallójárat képletei szimmetrikusak, mko eltérés nélkül; a pontocerebellaris ciszternák is szabadok. Az MR angiográfiás szekvencián az intracranialis arteriás képletek részéről kórjelző eltérés nem igazolódott. A craniospinalis átmenet morfológiai- és liquorviszonyai rendben. A mastoid- és a pyramisok sejtrendszere és az orrmelléküregek légtartóak. Vélemény Empty sella A fehérállományban multiplex, demyelinisatios területek. Lehet, hogy szklerózis multiplexes vagyok? Semmilyen rá jellemző tünet nem jelentkezett nálam sem zsibbadás, sem kettőslátás, sem egyensúlyzavarok. 2018 ban is volt egy hasonló Mr leírás, bár ott nem utalt semmi SMre. Nagyon meg vagyok ijedve. Várom szíves válaszát, Sz. Csaba

Dr. Vigh Éva válasza nyelési zavar témában

Kedves Kérdező! Én is empty sellára gondoltam-ez "u.n üres " sellát jelent, aminek az a lényege, hogy ezt csontos falu üreget, amiben az agyfüggelék helyezkedik a felülről lezáró kötőszövetes lemez hiányzik, igy az agyviztér ide betüremkedik.Általában nem okoz tünetet-a panaszaiért biztosan nem tehető felelőssé. Ön nagy valószinűséggel nem szenved SM betegségben!Az elváltozások elhelyezdkedése, mérete ez egyáltalán nem támasztja alá. Sokkal inkább látunk ilyen apró elváltozásokat migreénesekben, cukor betegekben.idősebb korban "érelmeszesedésben" Ezek sem tünet képzők az elhelyzkedésük és méretük miatt. Üdv.: Dr VÉ

Megválaszolva: 2023. szeptember 13.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Nyelési nehézség
Tisztelt Doktor úr! Panaszaim a következőek: Kb 2 hete nyelési problémáim vannak, amiket nem tudom, hogy szervi vagy pszichés.Úgy kezdődöt, hogy elakadt egy...
Éjszakai nyelési probléma, reflux
Tisztelt Doktor Úr! Írtam én már Önnek refluxal és nyelési problémával kapcsolatban. Pár hónapja volt gyomortükrözésem glutén érzékenység kizárására, mert a...
Szedhetek egy nap több b-vitamin...
Még januárban voltam gyökérkezelésen, és sajnálatos módon ideget szúrhattak meg az injekcióval, ezért még most is fennálló nyelési nehézségem van, amelyre...
Mi lehet velem?
Üdvözlöm. Elég öszetett panasszal fordulok Önhöz. Nemrég jártam kardiológusnál (kb 1 hónapja) valamint EKG vizsgálaton ahol megálapították, hogy szívritmus...
Nyelési nehézség
Tisztelt dr.nő! 3 héttel ezelőtt kekszet ettem, ami nyelésnél megakadt kis része, utána nagyon fájt a nyelöcsövem. Elmentem az ügyeletre írtak fel Sumamed...
Pajzsmirigy
kedves webdoktor! nyaki ultrahang vizsgélaton voltam mert bármit eszek fuldoklok és fáj a nyakam az eredményem kiértékelésében kérném a segitségét.az...