• Éjszakai nyelési probléma, reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Írtam én már Önnek refluxal és nyelési problémával kapcsolatban. Pár hónapja volt gyomortükrözésem glutén érzékenység kizárására, mert a gliadin ellenes antitest magasabb volt a véremben. A szövettan nem igazolta, nyombélgyulladást állapítottak meg, de nem kaptam rá más gyógyszert, az esomeprazol sandozt szedtem. Illetve 7 éve van refluxom, ami nem akar enyhülni és rekeszsérvem is. Több mint 3 éve jelentkezett nyelési probléma, egyik napról a másikra szilárd ételt nem tudtam enni. Végeztek manometriát is, ahol azt mondták később nyit a záróizom, de biztos stresszes alapon. Rengetegszer kisebb böfögéssel is a számig szalad fel a sav, akár evés közben is. Pépesítve eszem az ételeket, amint szilárdabbal próbálkozom, köhögöm is vissza. Viszont a pépes ételt is többször úgy érzem mintha a nyelőcsövemben maradna vagy megtelne vele, majd 1-2 óra elteltével lemegy. Ilyen érzés után napokig kellemetlen szag árad a torkomból ivás után és köhögéskor. Az elmúlt 1 hónapban többször hánytam és öklendeztem. Nagyrészt az előtte elfogyasztott étel jött vissza, savval együtt. Gyomorszájnál sokszor olyan mintha egy labda lenne ott és nyelésnél erősebben érzem. Több mint 1 hete minden éjjel arra ébredek, hogy nem tudok nyelni, szinte a nyálamat sem. Ez tart kB. 20-40percig. Felülök, vagy párnát teszek a hasam alá és akkor enyhül az egész. Ilyenkor erősebb savat is érzek a nyelőcsövemben. Már félek az éjszakáktól, vizsgálatra pedig 1,5 hét múlva tudok menni. Mi okozhatja ezt az éjszakai nyelési problémát is? A sav miatt szinte állandó a garat, arcüreg gyulladásom is. :( Sajnos nagyon stresszes az életem és az elmúlt időben több tragédia is történt ami biztosan rontott a helyzetemen. Pszihoterápiára is járok ezek miatt. Stressz is okozhat ilyen tüneteket, vagy más áll a háttérben? A nyelés miatt myasthenia gravis irányába folytatnak vizsgálatot, viszont mondták kicsi az esélye, hogy az legyen, inkább más állhat a háttérben. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelett.

        Dr. Plósz János válasza a nyelési zavar témában

        Több betegség is felmerül a panaszok hátterében. Egyrészt maga a nyelési zavar, másrészt a falat gyomorba jutása kérdéses. Mindenképp érdemes újra végigvizsgálni a nyelési funkciót (nyeletéses röntgen, manometria, endoscopia) és ez alapján diagnózist találni. Ami bennem felmerül: achalasia, nyelőcső-motilitászavar lehetőséges, de a nyelési képtelenség idegi erdet lehetőségét is felveti.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2020. január 17., 02:25; Megválaszolva: 2020. január 20., 07:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 napja nyálkás a székletem. Dobhártyaműtét után vagyok, rettentő sok stresszel. Műtét utáni elsőnap nem aludtam semmit, izomrángásaim voltak. Volt székletem, de olyan volt, mint egy száraz tégla. Másnap emiatt...
        Tisztelt Doktornő/ Doktor úr. Párom állapotával kapcsolatban szeretnék kérni segítséget, illetve iránymutatást. Az egész történet herefájdalommal indult, urológia, prosztatagyulladás, erős antibiotikumok, majd miután a fájdalom már a...
        Üdv! Érdeklődnék hogy mit tegyek a rendszeres hashajtó szedés után? A súlyom miatt szedtem mert regetegen piszkaltak miatta. De elhatároztam hogy leszokom róla..Mit tanácsol? Orvosi vizsgálat kivételével..Mit vegyek szedjek egyek illetve igyak?...
        Kedves Doktornő! Fruktóz malabszorpcióm van 3 éve, 51 ppm-es értékkel. Már kis mennyiségtől (1-2 gramm) is súlyos tüneteim vannak. Korábban meg bírtam enni picit nagyobb mennyiséget, most már szinte semennyit és a tüneteim is egyre...
        Bizonytalan tüneteim vannak. Kezdetben úgy gondoltam, hogy az emésztésem nincs rendben, ezért diétáztam. Mivel a panaszaim nem változtak, ezért mozgásszervi eredetűnek véltem, és pihentettem. Mivel a panaszaim már két hete változatlanul...
        Tisztelt Doktor Úr!Decemberben újra előjöttek az aranyeres panaszok:élénkpiros vér, enyhe szúró fájdalom székeléskor. Elkezdtem szedni a DIO-PP tablettát mert előtte is az múlasztotta el a panaszokat. Vérzés elmúlt, fájás enyhült, de nem...
        Kedves Dr Plósz János! Többször írtam már Önnek hasi panaszaim miatt amik szept.20a óta tartanak. Hasmenéssel,hányással kezdődött,minimális lipáz emelkedés laborban. Azóta számos vizsgálaton túl vagyok. Laborok (amikben eltérés nincs...