Mit kezdhetek a fiammal?

Tisztelt Főorvos Úr! A 31 éves fiam miatt írnék Önnek. Tavaly nyáron fejfájásra panaszkodott, akkor elment koponya Mr és Ct vizsgálatra, mindkettő negatív lett Karácsony előtt izomrángásra, remegésére lett figyelmes, ekkor 2 neurológushoz is elment, akik megvizsgálták de nem találtak semmit. Vérképe is normális. Természetsen ALS-re gyanakszik. Pár hónap nyugalom jött, majd pár hónapja újrakezdte az aggódást a látható izomrángás miatt. Újabb 2 neurológus látta, de nem találtak semmit, a saját megnyugtatására és a neurológus tanácsára, hogy megnyugodhassan elment egy ENG/EMG vizsgálatra Debrecenből Budapestre a Semmelweis egyetem egyik adjunktusáig ment, aki magánrendelésben megcsinálta a kért vizsgálatot, bár maga az orvos nem is akarta, mondván felesleges. A vizsgálat természetesen negatív lett. 2-3 év alatt több százezer ft-ot költött orvosokra, de minden alkalommal visszatér a panasz napok vagy hetek múlva, amikor újra kezd aggódni. Pánikrohama is egyre gyakrabban van, amikor fullad, nyomás van a mellkasán stb. Pár napja panaszkodik, hogy a beszéde elkent, gyengül stb. Persze tud kerékpározni, dolgozni stb. Állandóan az internetet bújja, lábujjhegyen áll, ujjai izomerejét nézi, ahogyan azt a neurológusa is tette vizsgálatkor, és olyan meggyőzően mondja a panaszait, hogy én is elhiszem. Inkább a magam megnyugtatása végett kérdezem: a neurológusi vizsgálatok, az ENG/EMG valóban elegendő az ALS kizárásához? Van oka aggódni? További neurológusakat kíván felkeresni, hátha valaki diagnosztizálja Belátta a félelmét és július végére időpontot kapott pszichiátriára,egy terapeutához, de addig még rengeteg idő van Válaszát előre is köszönöm. Aggódó anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza a ALS, fejfájás témában

kedves Kérdező! Az ENG/EMG vizsgálat negativitása megnyugtató biztonsággal ki tudja zárni az ALS meglétét. Ráadásul 2-3 év alatt ez a betegség már az esetek döntő többségében súlyos fogyással, izomvesztéssel és gyengeséggel jár. Fia aggodalma mindenképpen meghaladja a normális mértéket, egyetértek azzal, hogy pszichiátriai vizsgálata szükséges. Üdvözlettel: Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2020. július 14., 16:39; Megválaszolva: 2020. július 15., 08:22
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gyűrűs és kisujj szüntelen...
MR lelet értelmezése
Évek óta tartó szédülés
leukoaraiosis.