• KOPONYA NATÍV MRI VIZSGÁLAT EREDMÉNYÉNEK ÉRTELMEZÉSE

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktornő! Szeretném kikérni a véleményét az Mri leletemmel kapcsolatban.Fél éve elkezdett fájni a bal talpam ,majd bizseregni az egész lábam ,akkor történt egy L gerinc Mri vizsgálat ami negatív let. Pár hónapja elkezdett bizseregni , égni a nyelvem bal oldala néha az ajkak bal oldala is ég,illetve sós ízt érzek a számba. Elküldtek neurológiára ,ott a tünetek alapján küldtek el KOPONYA Mri vizsgálatra.Meglett az Mri eredménye ,viszont a neurológiára másfél hónap múlva kaptam időpontot. Neurológiai vizsgálat:Vigil orientált.Tarkó szabad ,meningeális izgalmi jel nincs.Gerinc nem érzékeny mko trapeziusok feszesek.Agyidegkör ép(nyelv bo elülső 2/3-án subj paraethesia,időszakosan paragusia,sós íz érzése ugyanitt)Hypagusia nincs.Nystagmus:nincs Testszerte kp. élénk,szimmetrikus ínreflexek.Normotonia,paresis nincs.Járása ép ,phasias zavara nincs.Jobb kezes.Kóros reflexek: nincs Coordinációs és cerbellaris próbák:eltérés nélkül Érzőkör:Actualisan AV-i paraesthesia nincs. Vegetatívum:ép /Vérnyomásom rendben van,friss teljes vérkép és vizelet rendben van.elküldtek immunológushoz mert felmerült a sjogren syndróma gyanuja ,ott vettek vért ,aminek az eredménye még folyamatban van.Egyedül refluxra szedek gyógyszert/ MRI KOPONYA NATÍV VIZSGÁLAT EREDMÉNYE: EREDMÉNY: A koponya MR, MRA vizsgálatot nativan axialis FLAIR FS, T2, diffusio súlyozott,haemogradiens, coronalis T2, sagittalis T1 mérésekkel végeztük, az intracranialis nagyerekről TOF MRA és 3D rekonstrukciók készültek. Kérés indoka: 3 hónapja nyelv bal oldal elülső 2/3-án subj paraesthesia és paragusia , fokozott sós érzet ugyanitt. Organikus eltérés , elsősorban demyelinisatiós folyatam megitélését kérném bo facialis mag környékén. A cranio-spinalis átmenet szabályos. A basalis cisternák folyadékjeladása megtartott. A kamrarendszer középállású, nem tágabb, szimmetrikus. A felszíni liquorterek normális tágasságúak. A középvonal megtartott. Vérzés, diffusiogátlás nem látszik. Jobb oldalon frontalisan a subcorticalis fehérállományban néhány 3 mm-es FLAIR mérésen magas jeladású góc látszik. Térfoglalás jele nem látható. A corpus callosum vastagsága, jeladása megtartott. Infratentorialisan kóros jeladás nem mutatható ki . A nagyerekben a flow void megtartott, stenosis, körülírt tágulat nem különül el. Vélemény: Jobb oldalon frontalisan aspecificus fehérállományi laesiok. Diagnózis R9080 Közp. idegrendszer diagn. képalkotó vizsg.nál talált kóros l Kell e aggódnom a lelet miatt,mit jelent ez a lelet ? kivárhatom az időpontot , vagy keressek fel minél hamarabb egy neurológust? Ami aggaszt:Jobb oldalon frontalisan a subcorticalis fehérállományban néhány 3 mm-es FLAIR mérésen magas jeladású góc látszik. Illetve a diagnózis , hogy kórosat találtak. Ez az eltérés összefüghet a baloldali nyelvbizsergéssel? Okozhat ez az eltérés valamilyen gondot?Kell e további vizsgálatokra számítanom evvel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Koponya MRI lelet témában

        Kedves Kérdező ! A leírásban szereplő fehérállományi gócok csak a klinikai történésekkel együtt értelmezhetők. Egyelőre, panaszai és lelete alapján rosszindulatú, súlyosabb központi idegrendszeri betegségtől nem kell tartania.Panasza hátterében nagy valószínűséggel vegetatív idegrendszeri működészavar, labilitás állhat.Fő, hogy megnyugodjon. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. október 14., 12:52; Megválaszolva: 2019. október 15., 19:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: