• Koponya MR vizsgálat értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A koponya MR vizsgálatomban az alábbiak szerepelnek: A külső és belső liquorterek szabályos tágasságúak, középvonali dislocatio nem látható. Bal oldalon, frontálisan, valamint jobb oldalon frontoparietalisan, az oldalkamrák körüli fehérállományban, több apró, a T2, valamint T2, Flair szekvencián egyaránt intenzív góc fehérállományi károsodásra utal. Laesiok vascularis eredetűnek imponálnak. A diffuzió-súlyozott méréseken diffuziós jelzavar nem mutatkozik. Az angiográfiás scaneken ábrázolódott ereken kóros képlet nem mutatkozik. Bal oldalon az arteria verbális az ellenoldalival összevetve gracilis, ez fejlődési variációnak tartható. A natív scaneken térfoglalásra utaló jel nem igazolódott. A craniocervicalis átmenet szabályos. Radiológiai vélemény: Chronicus ischaemia discret jelei. A fentiekben leírtak értelmezésében kérem szíves segítségét tekintettel arra, hogy majd csak 2019. október 15-én megyek vissza kontrollra a neurológushoz. A vizsgálat kérésének oka: bal oldali perioralis zsibbadás, bizsergés (a szájnál bal oldalon, majd az arcon bal oldalon és körkörösen is jelentkezett néha perioralisan az elmúlt 1 hónapban. A nyaki gerinc rtg egyenes nyakat mutatott. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Koponya MRI lelet témában

        Kedves Kérdező! Az MRI lelete több apró, a központi idegrendszer fehérállományában elhelyezkedő, nem nagy mértékű károsodásra utal, mely nagy valószínűséggel az agyi kiserek elzáródása következtében alakulnak ki.Ezek hátterében különféle okok lehetnek,amit egyéb vizsgálatokkal lehet pontosítani.Magas vérnyomás,érszűkület, anyagcserezavarok,cukorbetegség,szívritmuszavar,stb. Összességében elmondható, hogy ez a látott kép nem mindig függ össze klinikai panaszokkal, sőt, sok esetben egyáltalán nincsenek tüneti következményei.Az Ön esetében pl.a bal oldali száj körüli zsibbadás egyéb okból is lehet. Mint látom, a gyógyszerei közt már szerepel agyi keringésjavító és vérhigító és várnyomáscsökkentő is.Ez fontos része a megelőzésnek, mint ahogy az is, hogy Ön változtasson valamit az életmódján,csökkentse a stresszeket.Mindenesetre komoly aggodalomra nincs oka. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2019. október 03., 13:24; Megválaszolva: 2019. október 04., 06:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: