• Migrén és szülés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! 38+5 hetes kismama vagyok, és az utolsó trimeszterben többször, heti 3-4 alkalommal is előfordult, hogy aurás migrénem volt. Igazából csak a fényjelenség jelentkezik kb. 20-30 percen keresztül, szinte alig látok, utána néha tompa fejfájás, de nem állandó, többnyire akkor lüktet a fejem, ha lehajolok vagy felállok, de hamar elmúlik, inkább általános kimerültség jelentkezik, mint a gyötrő fejfájás. Korábban utoljára 2011-ben volt aurás migrénem, akkoriban fogamzásgátlót szedtem, voltam kivizsgáláson koponya MR vizsgálaton, az alábbi eredménnyel: „T1 se sagittalis, T2 FLAIR típus coronalis, majd T2 tse transversalis síkú méréseket végeztünk. A külső- és belső liquortér tágassága normális. A kamrarendszer szimmetrikus. A középvonal helyzete megtartott. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkja felett ábrázolódnak. Az agyállományban kóros jelintenzitású terület nem észlelhető. Vélemény: kóros intracanialis eltérés nem igazolható.” Abbahagytam a fogamzásgátló szedését, így az aurás migrén rohamok is teljesen elmúltak, helyükbe frontokkor és menstruációkkor sima fejfájás lépett, amelyet egyszerű saridonnal kezelni tudtam. A terhességem a 3. trimeszterig viszonylag panaszmentes volt: végig alacsony vérnyomás (utolsó mért eredmények: 19. hét: 104/61 P:86; 24. hét: 108/59 P: 86; 29. hét: 117/68 P: 85; 36. hét: 115/79 P:80, (mindig is alacsony volt a vérnyomásom), enyhe terhességi cukorbetegség (30. hét: 120 perces cukorterhelés 7, 9 mmol/L), amelyet 150 g CH diétával helyreállítottunk (35. hét: 120 perces cukorterhelés 6, 0 mmol/L). Viszont most aggaszt az aurás migrén, elég rémisztő, hogy nem tudom, mi lehet az oka (napi 2, 5-3 l folyadékot (vizet) iszom, továbbra is kerülök minden hozzáadott cukrot, jelentkezett már korán reggel éhgyomorra, de ebéd után teli hassal is, volt hogy egy hétig elkerült, de volt hogy egy nap kétszer is jött egymás után) Legnagyobb félelmem, hogy befolyásolhatja a természetes szülési tervemet, hogy esetleg az erőlködéstől valamilyen agyi történés kockázatát vetheti fel. Már nem nagyon van időm eljárni kivizsgálásokra, Ön szerint mi ilyen esetben a teendőm? Milyen kockázatokat rejt magában ez a jelenség? Mi lesz, ha a tágulási szakban jelentkezik, akkor automatikusan császározni fognak? Vagy mivel nem kínoz erős fájdalom az aura jelenség után, ezért ez nem olyan súlyos válfaja a migrénnek és nem szabadna ennyire komolyan vennem? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Köszönettel, D. Lilla

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a migrén témában

        Kedves Kérdező! Levele alapján azt gondolom, a terhesség, a születendő gyermek és saját egészsége miatti fokozott aggodalmaskodás az, ami ártalmas lehet. A migrénnek, amennyiben csak átmeneti vizuális aurajelenséget okoz, döntő többségében stresszesség az oka. A természetes szülést nem kell tervezni, az magától szépen le fog zajlani. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2018. október 16., 13:15; Megválaszolva: 2018. október 17., 06:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: