örökölt migrén

Tisztelt doktor úr! 12 éves korom óta vagyok "migrénes", azóta vizsgálják, leleteim általában negatívak (labor, MR, CT, szemvizsálat, pajzsmirigy stb) . Családomban nagypapám szintén migrénbeteg volt, őt nyugdíj előtt "leszázalékolták" mert munkaképtelen lett, majd 60éves kora körül elmaradtak a görcsei. nem iszom alkoholt, sportolok (amikor a fejem engedi) , szedek vitaminokat (mg, milgamma neuro, B komplex, cink stb) , nem szedek hormontablettát, nincs pajmirigyproblémám. Kúraszerűen szedtem Propranololt, nem használt. Stresszmentes kiegyensúlyozott életet élek, szeretem a munkámat viszont az utóbbi időben nem tudom ellátni, mert 7 nap migrénmentes napot követ 7 nap migrénes nap (jelenleg egy motíliumos migrén kúpot használok amitől beszédülök és nem tudok vezetni, ezért amíg home office intézmény van, addíg "elviselhető" de ez már csak egy hónap) Kiújuló gyomorfekélyem miatt non steroid-os fájdalomcsillapítókkal nem próbálkozom már, illetve Cinnie van még tartalékban de attól nyom a szívem. Több neurológusnál jártam, volt aki Teperin-t írt fel, ezt ki sem váltottam, van aki csak annyit mondott, hogy öröklött, meg egyébként is a nők általában hajlamosak rá. Ételintollerancia vizsgálatom van, diétám így van beállítva. Fentiek alapján mit tudna még javasolni, milyen szakorvost keressek fel, vagy kezdeményezzem én is a megváltozott munkaképességűvé minősítésemet, mert mostanában már annyira elkeserítő a helyzet: naplózom,januártól mai napig összeszámolva 100 nap mentes és 59 nap migrénes napom volt. Borzasztó , hogy munkaképtelenné tesz és nem tudok ellene tenni. vagy elképzelhető, hogy a változó kor elkezdődött és hormonális oka van, szűrővizsgálatom is negatív, van bármilyen célzott hormonfeltérképező vizsgálat amit nőgyógyászati szakrendelés keretében kérhetnék? Köszönettel: Andrea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza migrén témában

Kedves Kérdező!

A migrén terápiája kettős, ha ritkán van fejfájás, akkor sima fájdalomcsillapító illetve speciális, migrénes fejfájásra kifejlesztett gyógyszer, ún. triptán alkalmazását javasoljuk. Ha elszaporodik a fejfájás, akkor ún megelőző vagy intervallum terápia beállítása történik, ami fél éves napi rendszerességű gyógyszerszedést jelent a fejfájások megritkítása céljából (ez nem fájdalomcsillapító szedését jelenti!). Itt széles a paletta, kb 60 féle gyógyszer van, olyan is, amit eredetileg vérnyomáscsökkentőnek fejlesztettek ki, meg olyan is, amit depresszió elleninek, mint a Teperin (egyébként ezt depresszió kezelére nem alkalmazzuk évek óta, de kisdózisban migrén kezelésére igen hatékony). Megjegyezném, hogy a rendszeres fájdalomcsillapító-szedés faramuci módon rontja a fejfájást (ún. analgeticum abusus fejfájás) továbbá számos mellékhatással bír, mint például gyomorfekély, vesebetegség vagy szív- és érrendszeri terheltség. Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot fejfájás kezelésében jártas neurológussal, nem kell szenvedni, a migrén kezelhető kórkép.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. június 08., 18:36; Megválaszolva: 2021. június 09., 10:02
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Fejfájás, fejzúgás
Tisztelt Doktor úr. Megszeretném kérdezni magas vérnyomásomra és 2 típusú cukorbetegségre szedek gyógyszert.Évek óta zúg a fülem vagy a fejem...
Mi lehet a baj?
Jó napot! 18 eve fáj a fejem .most már az egekbe megy a vérnyomásom is. Tegnap voltam mr vizsgálaton és a lelet megijesztett... Köszönettel
Migrén és szülés
Kedves Doktornő! 38+5 hetes kismama vagyok, és az utolsó trimeszterben többször, heti 3-4 alkalommal is előfordult, hogy aurás migrénem volt....
Migrén/MRI
Tisztelt Doktornő! Félévvel ezelőtti hányással járó, menstruációhoz kötődő, erős fejfájás miatt MRI vizsgálatra küldek, ahol az alábbi...
Gyógyszer alkalmazás terhesség alatt
Tisztelt Doktornő! Segítséget szeretnem kerni. Évek óta Aura Migrénben szenvedek amire szedem a Divascan tablettát. 4 napja viszont kiderül hogy...