állandósult furcsa érzések

Tisztelt Doktornő! Tavaly márciusban furcsa kellemetlen tüneteim jelentek meg, amelyek azóta is tartanak (több mint másfél éve), és 1-2 napos kivételektől eltekintve mindennaposak!. Pánikbetegséggel diagnosztizált a neurológus-pszichiáter orvosom (ezt én is tudtam magamról, hiszen évekkel ezelőtt is voltak pánikrohamaim, amelyek akkora váltak rendszeressé), és a kellemetlen állandósult tüneteimet is annak velejárójaként, szomatizációs zavarként magyarázza. Nagyon sokféle tünetem volt a pánik/szorongás mellett: állandó egész napos tompán nyomó fejfájás a fej különböző pontjain váltakozva, bőrégés érzés a felsőtesten, elsősorban a fejen/arcon/nyakon, bizsergés érzése szintén fej/nyak környékén, amik a felírt antidepresszáns szedése óta nagyon sokat javultak! Elmúlt a pánik/szorongás mellett az állandó, 8 hónapja megszakítás nélküli tompa fejfájás, a bőrégés, alkalmi bizonytalanság érzet. A bizsergés (szurkálás) pedig lecsökkent kb 20-30%-ra ahhoz képest, ami volt. Viszont a problémám az, hogy teljesen csak nem akar elmúlni a dolog, pedig már bő másfél éve nincsenek pánikrohamaim, és ezzel együtt az állandó szorongásom is megszűnt. De bizsergést, apró tűszurkálásokat még mindig érzek a fejtetőn (néha homlokon, tarkón, nyakon) napi szinten megjelenően. Nem 24 órában mint annak idején, de szinte nincs olyan nap, amikor legalább néhány órára ne jönne ez az érzés a elő. Mozgás közben kevésbé, vagy nem is érzem, viszont mikor egy helyben ülök, fekszek, igen. Az orvos csak fizikai neurológiai vizsgálatot csinált, többszöri rákérdezés után is azt mondja, ennek biztosan nincsen szervi oka, pszichés eredetű. Tudom, hogy a szomatizációs zavar nehezen reagál gyógyszerre, de Ön mit gondol, tényleg "csak" erről lenne szó? Engem egyrészt a mindennapos megjelenés tesz kételkedővé, másrészt az, hogy szorongani nem szorongok (legalábbis tudatosan) a tünetek miatt, akkor mi az, ami mégis fenntartja még mindig? Nem indokolt ilyen esetben mégis egy MR vagy más erre vonatkozó vizsgálat elvégeztetése? Végtagjaimban nem érzek a bizsergő szurkálást, csak fej/nyak környéke. Vérnyomásom normális, labor eredményeim szintén, más egyéb tünetem nincsen. Előre is köszönöm véleményét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a pánik témában

Kedves Kérdező! Saját gyakorlatomból kiindulva a pánikbetegség, vagy egyéb szorongással, depresszióval járó állapotok igen gyakran együtt járnak kellemetlen közérzetbeli, testi panaszokkal.Én makacs esetben mindig elvégeztetem a koponya CT, vagy MRI vizsgálatot, ami, az esetek döntő részében negatív, így a betegekre megnyugtató hatással bír. Sok esetben a gyógyszeres kezelés nem hozza meg a kívánt teljes tünetmentességet, ami nem jelenti azt, hogy más betegség is fennáll. Az Önnél szerencsére a kezelés jó eredménnyel járt, így bízhat a teljes gyógyulásban is. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. december 15., 13:12; Megválaszolva: 2016. december 16., 08:03
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Bfs?
Szédülés MRI lelet
fejfájás
fej felszínének fájdalma
Aneurysma gyanú