Tisztelt DoktorÚr/DoktorNő!

Egy 10 emeletes panelházban élünk kislányommal és párommal. Tegnap olyan történt velem ami még soha. Beszálltam a kislányommal és egy itt lakó férfival a liftbe és beszorultunk, megállt a lift...Én nálam körülbelül fél másodperc alatt iszonyatos fulladás érzés és szapora légzés jelentkezett, úgy éreztem ha nem jutok ki a liftből rövid időn belül akkor megfulladok, mintha egyre jobban szorult volna össze a torkom. Próbáltam a kislányomra koncentrálni, aki egy hős volt és nem ijedt meg kicsit se a helyzettől, hogy beszorultunk, volt már máskor is, tudta hamar kimentenek minket. Én is tudtam, és igyekeztem erre koncentrálni, de nem sikerült a dolog nem múlt el ez a rettenetes érzés. Mikor kimentettek minket hatalmas megkönnyebbülést éreztem, de ettől függetlenül egy 20-30percen át még mindig ha nem is annyira mint a liftben, de hevesen lélegeztem. Ez a pánikroham? Vagy klausztrofóbia? Nem volt példa még egyikre se nálam, ezért lepődtem meg, vagyis ijedtem meg és félek még mindig hogy újból előfog fordulni (azóta gyalog járok) . Tudok valamit tenni ellene hoyg ne forduljon elő ismét? Vagy nincs is jelentősége? Előre is köszönöm válaszát, és elnézést a hosszadalmas levélért!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza pánik témában

Kedves Kérdező!

Valószínűleg ön egy szorongásos rohamot élt át, és nagyon ügyesen viselkedett. Ilyenkor a jelenre kell koncentrálni, meg kell próbálni, nem rontani a tüneteken további aggodalmaskodással. Tudatosítsa magában, hogy hamarosan jön a segítség és csak azért van rosszul, mert beszorult egy zárt térbe, de nem soká vége lesz a rosszullétnek és a kellemetlen helyzetnek is. A továbbiakra nézve én azt javaslom, hogy szándékosan utazzon lifttel, ne meneküljön, mert akkor elhiteti magával, hogy valóban veszélyes a liftbe ragadni és igaza volt, amiko a legutóbb úgy szorongott. Ha mégis rosszul lenne a liftben, akkor lélegezzen egyenletesen és nyugtassa meg magát, hogy minden rendben van, és higgye el, tényleg minden rendben lesz!

Kérdés: 2012. november 09., 00:57; Megválaszolva: 2012. november 12., 14:10
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Rossz közérzet, félelem, és...
Tisztelt doktor úr/nő. Körülbelül egy éve kezdődtek a problémáim. Eleinte este sokszor elalvás előtt amikor már szinte félálomban voltam akkor...
Segitseg!
Tisztelt doktor no, aval a panasszal fordulok onhoz, hogy egy ideje minden nap rosszul vagyok. Mar tobbszor is megjartam a surgosegit, EGK-t, ultrahangot...
Pánikbetegség?
Tisztelt Doktornő! Elég érdekes tüneteim vannak, amelyekre a háziorvosom sem tud magyarázatot adni. A tünetek a következők: hirtelen kialakuló...
Pánikbetegség
Kedves Dr.Nő! Történetem tavaly kezdődött, amikor is egy nőgyógyászati szűrővizsgálat után, el kezdten szépen sorba járni a szakrendeléseket....