fej arc nyak körüli tünetek

Kedves Doktornő! Az alábbi panaszokkal kapcsolatban lennék kíváncsi a véleményére: lassan több mint három hónapja furcsa, kellemetlen fejkörüli tüneteket tapasztalok, melyek nem tartanak egész nap, de valahogy mindig újra és újra megjelennek, szinte napi szinten: bizsergő (nem zsibbad! ) , apró tűszurkáló, néha égő (csípő, mintha erős paprikával lenne bekenve, talán ehhez tudnám a legjobban hasonlítani) érzések legtöbbször a fejemen, arcomon, nyakamon különböző területek foltokban, néha fent hátam közepén, illetve karjaimon is, de fej/arc/nyak részen a legintenzívebb, ami még a legkisebb stressz hatására is felerősödik (nyugalmi állapotban is érzem enyhébben, kérdése persze, mennyire vagyok nyugalmi állapotban) . Ha nem a fentieket érzem, akkor helyette tompa feszülő-bizsergő, kicsit nyomó fejfájás jön elő, a fejtető és fej hátsó részén, különböző pontokon váltogatva (soha nem ugyanott fáj) . Tarkóm, halántékom nem fáj, nem is erős az érzés, inkább csak nagyon kellemetlen és furcsa, akárcsak a bőr érzések. Nagyon rossz a közérzetem már emiatt, hogy nem akar tartósan elmúlni, egyszer a fejem "fáj", másnap a bőrérzések, megszűnik, majd másnap jön újra valamelyik formában. Néha, bár ez szerencsére ritka, mintha kicsit szédülnék is pár percre (nem forgó jellegű, inkább olyan enyhe kóválygó bizonytalanságérzés) . Amit tudni kell, hogy 3 hónapja (szerintem nagyrészt a fenti tünetek miatt) pánikbeteg vagyok, és folyamatos félelem, stressz, szorongás van benne, nehogy rosszul legyek (főleg ha egyedül vagyok otthon, utcán) . Pánikrohamaim már évek óta vannak alkalmanként, de eddig különösebb problémát a hétköznapi életben nem okozott, nem szedtem rá semmit, most viszont, az állandó furcsa fizikai tünetek miatt teljesen elhatalmasodott rajtam az egész napos pánikhangulat is (amit tudom, kezeltetnem kell) . Eddig az gondoltam, az állandósult szorongás és feszült idegállapot okozza a tüneteimet, de mivel már régóta tart, felmerült nem esetleg neurológiai jellegű a probléma, független a "pániktól". Laborom rendben van (nagyfokú gyulladást, egyéb komoly betegség valószínűségét nem mutatja, bár ettől persze lehet bármi...) . Pár hónapja csináltak EKG-t, rendben volt, maximum az idegességtől szokott felugrani a pulzusom a vizsgálatokon, de otthon mérve az is rendben van, vérnyomásom sem magas (pedig meg voltam győződve róla, hogy biztos nagyon magas a vérnyomásom, és az okozza a furcsa tüneteket, de mikor sikerül nyugalomban megmérnem, akkor a 130/90 határ alatt van) . Szinte nem mozgok semmit egy ideje, a pánikrohamoktól való félelem miatt, tudom ez rossz, és változtatni kellene rajta, de először ki szeretném zárni a az esetleges neurológiai vagy komolyabb (agyi, vérkeringési)? okokat.. Neurológiára vizsgálatra mindenképp elmegyek, de addig is, mire sikerül eljutnom, ön szerint mi okozhatja a panaszaimat? Lehetnek ilyen zavaró és kellemetlen tünetei "csak simán" a stressznek is? Köszönettel: Sára

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza pánik témában

Kedves Kérdező!

Leveléből kiderül, szorongásos panaszai már évekkel ezelőtt is voltak, de mostanáig nem fordult orvoshoz. Három hónapja a pánik és szorongás felerősödött, olyan mértékben, hogy állandó kellemetlen testi tüneteket is okoz. A fej, az arc, a nyak körül jelentkező úgynevezett diszkomfort érzések párosulnak a nem túl erős fejtetői nyomás érzésével.Nem csodálom, hogy nem érzi jól magát a bőrében. Azt hiszem, nem kellene tovább halogatni, hogy szakorvoshoz, akár neurológushoz, vagy pszihiáterhez forduljon. Az Ön esetében levele alapján nem jön szóba semmilyen szervi idegrendszeri eltérés.Állapota olyan aggasztó, hogy ma már csak a szakszerű kezelés, depresszió és szorongás ellenes gyógyszerelés lenne hatékony. Emellett persze szóba jöhet sok egyéb alternatív gyógymód is, de elsőrendű a gyógyszer.Ne féljen és ne halogassa a megoldást.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. június 15., 11:11; Megválaszolva: 2015. június 16., 06:01
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR és MRA vizsgálat...
Ez lehetséges nyelvsorvadás?
Jelezhetnek ezek valami komolyabb...
Lovas baleset után visszamaradt...