Nyaki gerincsérv

Egy hónappal ezelőtt eséses sportbalestet szenvedtem, a fejemet komolyan beütöttem kövekbe. Megröngeneztettem magam, törés repedés nem volt. Amikor elláttak semmilyen komoly neurológiai problémát nem állapítottak meg. Rendszeresen sportolok, félmaratonokat futok, 100-120 km et kerékpározok stb. Emiatt nem is tudtam nyugton maradni és egy héttel az eset után elég jól éreztem magam egy 20 km -es hátizsákos gyalogtúrához... hiba volt. Másnap igen komoly váll fájdalmaim voltak, és nyakforgatás is fájdalomba ütközött. Ezután elmentem neurológushoz aki Cervikális Herniát és nyaki idegköteg húzódást állapított meg. Két hétig pihentem, és nagyon lassan javult a dolog, ekkor csak próba jelleggel biciklire ültem és tekertem 100 m -ert, ezt megint nem kellet volna, elkezdett zsibbadni a mutatóűjjam, és ismét fájt a nyakam. A neurológus B vitamint, és izomlazítót írt fel. Azóta lassan javul a dolog, bár a mutatóújj zsibbadás és némi érzéketlenség változó intenzitással megmaradt. Illetve a jobb oldalon van némi izom gyengeség a mell és tricepsz izmomban. A kérdésem az lenne, hogy ilyen sérülésnél mennyi nagyjából az az idő amire újra teljes értékű edzésmunkát végezhetek? Mennyi ideig nem szabad egyáltalán edzeni? Mely mozgásformák tiltottak illetve melyek segíthetnek a javulásban? Sportemberként majd megőrít a mozgáshiány de nem akarom (újra) rontani az állapotomat.Válaszukat előre is köszönöm

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza agyrázkódás témában

Kedves Kérdező!

Egy hónapja valószínűleg komoly fejsérülése volt.Bár a koponyacsont nem törött el, de valószínűleg enyhe agyrázkódást szenvedett.Ilyen esetben a neurológiai vizsgálat nem mutat góctüneteket, a sérültek azonban fejfájásra, hányingerre panaszkodnak.Jellemző a baleset előtti és utáni pillanatokra az emlékezetkiesés is.

Az agyrázkódás tünetei másnapra már enyhülnek, ennek ellenére a későbbi panaszok megelőzése céljából 7-10 nap teljes pihenés, lehetőleg fekvés, kevés mozgás javasolt. Ezt követően szabad fokozatosan ismét terhelni.Ön a türelmetlenségével hibát követett el.

A leírt panaszai azonban valóban utalhatnak a nyaki gerinc porckorong rendellenességére is.Szerencsére, mint írja, a pihentetésre javult.Úgy látom, Ön a mindent, vagy semmit elven végzi a testedzéseit.Nem tudom, mit kell érteni teljes értékű edzésmunkán, de egy ideig tegye lejjebb a "lécet". A terhelést fokozatosan, óvatosan kellene ismét elkezdeni, és korának, fizikai állapotának megfelelően folytatni.Egyelőre én a konditermi edzést nem javasolnám.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. március 07., 16:36 ;Megválaszolva: 2016. március 09., 06:24
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Fejserules
Tisztelt Doktornő. Nekem volt egy autobalesetem, multhét csütörtökön. Aznap megvizsgaltak ct, szemvizsgalat, Hala Istennek semmit nem...
Lehet enyhébb agyrázkódás?
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Arról szeretnék érdeklődni hogy Ön szerint ez lehet e enyhébb fokú agyrázkódás? Tegnap este nagyon bevertem a fejem...
Agyrázkódás utáni fejfájás
Kedves Doktornő! Kb. 3 hete beütöttem a koponyámat (bal temporális csont hátsó-felső részénél) . A koponyacsont nem sérült meg, nem...
Arc zsibbadás
Jó napot kívánok. 2017.12.08-án ájulás következett be nálam amiből fakadóan bevertem a fejem jobb oldalát a jobb halántékom felett. Hatalmas...
fejsérülés következményei
Tisztelt Doktornő! a problémám a gyakori szédüléssel kapcsolatos.Sajnos nagyon gyakran ütöm be a fejem. Most nov 17.én sokadjára szintén...