Hasi panaszok agyvérzs után

keves Doktornő, Édesanyám 70 éves, decemberben volt egy iszkémiás agyvérzése, a szakorvos szerint pitvarfibriláció okozta, amely a bal oldali testrészt bénította. Megkezdtük az otthoni rehabilitációt, mozgás terén jó a haladás, de elképesztő alhasi fájdalmai vannak, a széklet minden evés után megindul, de nincs hasmenés, a széklet állaga jó, sőt vettünk széklet, mintát a labornak, fertőzés nincs. Könnyed ételeket adunk. Sajnos a vizeletet sem tudja irányítani, a háziorvos gyanít vízhólyag gyuladásra, de még vizelet, mintát nem sikerült vennünk, nem tudja senki mikor van a vizelet. Probáltunk sok görcsoldó gyógyszert hasi panaszokra, emésztési segítőket, természetesen a háziorvos ajánlatával, de sajnos egyik sem hatott igazán, főleg az éjszakáink förtlemesek. Ha kérdezzük, már nem is tudja pontosan hol fáj a hasa. Természetesen szedi a vérhigitó gyógyszereket, a szívére, meg a koleszterincsökkentőt. Jelenleg vizsgálatokra hurcolni nem alkalmas a fizikai álapota Az agyvérzés előtt, ezek a fájdalamk nem léteztek. Lehetnek neurólógia okai? mit lehet tenni?, legalább azért, hogy tudjon pihenni. Mit tanácsol, már az egész család ki van fáradva? köszönöm válaszát Gábor

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza széklet és vizelet inkontinencia témában

Kedves Kérdező! Kedves édesanyjának nem agyvérzése, hanem agytrombózisa volt. A szívritmuszavar gyakran okoz kisebb nagyobb vérrög (embólia) által elhalást különböző agyterületeken. Ezek esetleg súlyos bénulást nem okoznak, de az ürítési funkciók, (széklet és vizelet) kontrolljának elvesztésével járhat, továbbá fokozatos szellemi leépülést idézhet elő. Hasi görcsei, fájdalmai hátterében azonban egyéb gyomor-bélrendszeri betegség állhat, ezt az agyi érbetegségek nem szokták előidézni. Az éjszakai nyugalom érdekében idegcsillapítókra, esetleg altatókra van szükség. Ha ilyen mértékben fennáll az ürítési inkontinenciának hívott kóros állapot, sajnos, elkerülhetetlen az állandó pelenka használata. Ehhez anyagi támogatást kapnak az urológus, vagy neurológus szakorvosi segítségével, akinek javaslata alapján ehhez a gyógyászati segédeszközhöz olcsóbban jutnak hozzá. Minden jót kívánok. üdvözlettel: Dr. Szappanos Zsuzsanna

Megválaszolva: 2016. január 19.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Epilepszia esetén busz út?
Tisztelt Doktornő! Kislányomat 2022 januárjában, 11 évesen Benignus centrotemporalis epilepsziával diagnosztizálták. (Édesanyjától örökölt betegség, akit...
MR-en subcorticalis agyi állományfogyás
Jelenleg a bal kéz csuklótól ujjakig terjedő erőtlensége és tág (187/90 és 106/72) értékek között ingadozó magas vérnyomás miatt kerültem neurológiai...
SM és fogamzásgátlás
Tisztelt Doktornő 34 éves SM beteg vagyok, az MRi felvételek alapján az idegrendszer egészét érintve. Rendkívül szerencsésen több, mint 10 éve volt 3 nagyobb...
Forgó szédülés terhesseg
Kedves Doktornő! 36 eves vagyok 25 hetes várandós. kb 2 hónapja (eddig 4 alkalommal) alakult ki hirtelen fulzugas/dugulas a jobb fülemben majd elég erős forgó...
Arcideg bénulás nem javul
Jóságot kívánok. 3 hete bal oldalon arcideg bénulásom lett. Koponya CT.történt, ami semmi rendelleséget nem mutatót. Füll orr gégészetre utaltak. Itt fel...
Szteroid injekciótól izomleépülés
Üdvözlöm, Kérdésem az lenne, hogy régebben kaptam Kenalong injekciót farba (allergia miatt kaptam) …Ezt követően, néhány hónap múlva azt vettem észre,...