Agylágyulás

Kedves Doktornő! Most egy éve hogy agylágyulást szenvedtem 2015 2. 9. -én végeztek MR vizsgálatot. Aminek a szövegét ide írnám, mert van amit nem értek. Középállású norm. tágasságú kamrarendszer. Szabályos külső liqourterek. Jobb oldalon temporálisan kb. 70x30 mm. nagyságú, a t2 súlyozott FLAIR felvételeken itt mérsékelt jelintesitás változás ábrázolódik. A postkontrasztos felvételeken ennek megfelelően fokozott gyrális hakmozódás figyelhető meg. A középvonal megtartott. Bal oldalon a mastoid sejtrendszer kóros jelű ami gyulladásra utal. A jobb oldalon temopárisan látott eltérés a 214 12. 29.-én készült / ekkor kerültem kórházba, és végeztek CT vizsgálatot/ felvételhez viszonyítva kevésbé kifejezett. / az akkori vizsgálatot félbe kellett szakítani, mert szédültem és hánytam./ térfoglalás nem valószinű elsősorban nem friss laesionnak felelhet meg. esetleg gyulladás következménye lehetősége sem zárható li. Agyi infarcus a cerebralis ütőerek rögösödése miatt. Mitől lehetnek ezek a gyulladásos területek? Gyakran van középfül és hallójárat gyulladásom.Van - arra utaló jel hogy már korábban is volt agyi történésem. 2014-15 ben kétszer voltam rosszul. Annyira fájt a fejem hogy hánytam, szédültem. A hányás után a fejfájás, szédülés megszünt. Ezért nem is mentem orvoshoz. Mit jelent a celebrális ütőér? Három havonta járok ellenőrzésre a legutóbbi CT eredményem. 2015 05.29.-én. Agykoponya CT vizsgálat natív plusz ív. kontrasztanyag adását követően.Suabad hátsó scala. A supratentorialis kamrarendszer átlagos tágasságú, nem dislocalt. megtartott külső liqortér. Jobb oldalon temorálisan kb. 6x 2 cm. nagyságú a cortexet is érintő kifejezezzen hypodens terület látszik. Középvonal áttolás nincs. Iv konrasztanyag adása után kóros halmozás nem jött létre. Idült vasculáris laesio a jobb nagyagyféltekében. Ez mit jelent? Nem romlott az állapotom, vissza is tudtam menni dolgozni. Azonban gyakran fáj a fejem, és ritkán szédülök.Oda kell figyelnem a beszédemre, hogy érthető legyen. Neveket számokat felejtek. Volt nyaki ultrahangom, de nincs szükületre utaló jel. Szedem a gyógyszereimet, ezzel együtt mit tehetnék azért hogy ilyen agyvérzés, lágyulásom ne legyen? Édesanyám súlyos agyvérzést kapott ennyi idős korában. Ő nem tudott ilyen jól felépülni mint én. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Csongár Ágnes.

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza stroke témában

Kedves Kérdező!

Önnek egy éve stroke-ja volt, ennek következtében a jobb félteke halántéklebenyében nagyobb kiterjedésű lágyulás következett be. Ennek oka nagy valószínűséggel thrombosis (érelzáródás) az agyi (cerebrális) erekben.Szerencsére, a stroke olyan agyterületet érintett, mely sérülésbár maradandó károsodást okozott (beszédzavar, feledékenység) , de nem olyan mértékben, hogy a munkaképességét elvesztette volna.Jó lenne, ha tisztában lenne vele, hogy Önnek nem agyvérzése volt. Az újabb thrombosis megelőzése céljából gyógyszeresen az aspyrint kell szedni, mely a vérsejtek összetapadását gátolja, így véd rögösödés ellen.Ezenkívül mindent tegyen meg egészséges életmódja érdekében, amit tud. Táplálkozzon egészségesen, ügyeljen a vérnyomására, ne dohányozzon, kerülje a stresszeket. A szülők betegsége nem törvényszerű, hogy gyermekeiken megismétlődjön.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. január 13., 18:39; Megválaszolva: 2016. január 14., 06:50
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Látászavar
Tisztelt doktor úr! Már évek 4- 5 évvel ezelőtt is jelentkezett a látászavarom (kB. 2-3havonta-) Márványos foltokban látok mindkét szemmel kB....
Fülcsengés
MR lelet értelmezése
Philips Achieva 1,5 T. CD- nem készült. Koponya MR és MRA vizsgálat: Axialis T2, FLAIR és DWI, ADC , coronalis FLAIR, sagittalis T1 súlyozott...
informacio
neurológiai gond lenne?
Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Édesapám (65 éves) az elmúlt hetekben nagyon furcsa lett.Normál esetben sokat beszél,eleven,aktív. Néhány hete...