Egy éve zsibbad a kezem éjszaka

Tisztelt Doktor Nő! Az alábbi problémával kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől: Már több, mint egy éve éjszakánként zsibbad, elérzéktelenedik a kézfejem (nagyon ritkán a jobb, szinte mindig a bal kézfejem) . Mindig csak éjszaka (bár nem minden éjjel) , és fájdalom nincs, csak zsibbadás, általában erre ébredek fel, és a legtöbbször a bal oldalamon alszok, amikor felébredek a zsibbadásra. Eleinte főleg a hüvelyk-mutató-középső ujj vonala mostanában viszont vagy az egész kézfejem, vagy a kisujj-gyűrűsujj. Fél éve elkezdem kivizsgálásra járni ezügyben, sajnos a hosszú várólisták miatt, 2-3 havonta jutok el egy-egy szakorvosi vizsgálatra. Ortopédián nyaki gerinc felvétel rendben volt, teljes vérkép rendben (egy kicsi gyulladás volt benne a háziorvosom szerint) , ENG vizsgálat negatív, pajzsmirigy eredményre még várok, bár a doktornő szerint az is rendben lesz, mert ahogy kikérdezett, nem talált eltérést. Csak két hét múlva van időpontom a neurológiára kontroll vizsgálatra, és szeretném tudni, hogy milyen lehetőségek vannak még? A neurológus szakorvos CT-t említett. Kardiológián nem jártam, a háziorvosom csinált egy EKG-t és az jó volt… bár a bal kulcscsontom alatti tenyérnyi rész néha szokott fájni… Tüdőszűrő eredmény is hétvégére lesz készen. Vérnyomáscsökkentőt évek óta szedek (lassan két éve, Nebibeta és Minipress, korábban más típusokat szedtem) . Kérdésem tehát az lenne, hogy a negatív eredmények tükrében milyen betegségek jöhetnek még számításba? Illetve milyen kivizsgálásokra mehetnék még el? Kardiológia? Egyéb tünetem esetleg még a hátfájás, ami szinte állandóan jelen van. (igaz, hogy ülőmunkát végzek, de a tünetek akkor jöttek ki, amikor otthon voltam gyesen a kisfiammal, aki most két éves) . Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Annamária

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza kézzsibbadás témában

Kedves Kérdező!

Mozdulatlan, mély alvás esetén, ha a kézfej a testsúly nyomása alá kerül, az izmokat ellátó perifériás idegek vérellátása, táplálása zavart szenved. Emiatt az idegek működése lelassul, az érzőidegek kóros impulzusokat közvetítenek, majd a keringés és az idegműködés regenerálódását követően pár perc múlva helyreáll a normális működés. A környéki idegek a felső végtagon nem csak a csukló, hanem a könyök, vagy a vállmagasságában is nyomódhatnak, de ezekben az esetekben a tünetek nem ébredést követően, hanem nappal, bizonyos terhelésekre lépnek fel.Ha ENG vizsgálat és nyaki gerinc rtg. negatív, akkor az utóbbi lehetőségek teljesen kizárhatók.

Javasolom, hogy az idegműködés erősítésére alkalmas vitaminokat fogyasszon rendszeresen, hátfájása miatt, pláne, ha gerincferdülés van kialakulóban, mindenképpen gyógytorna szükséges.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. február 17., 15:35; Megválaszolva: 2015. február 18., 07:19
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Perifériás ideglaesio, mi az?
Tisztelt Doktornő! Napi akár 30 ezer kézmozdulattal (erős szorítás/ütés) járó szalag melletti munkát végzek. Mindkét kezem, főként...
enyhén zsibbad a kezem
Azt szeretném kérdezni hogy a hónaj és a mellem között fáj és enyhén zsibbad a kezem! Ez mitől lehet? Azt olvastam hogy a rossz melltartó...
Zsibbadnak az ujjaim mit tegyek?
Tisztelt doktornő! Elmúlt év nyár elején mindkét kezemen kezdtek zsibbadni a hüvelyk, mutató és gyűrűsujjam. majd egy hosszabb tünetmentes...
mindkét kéz zsibbadása
Kérem segitsen. Jelentős túlsúllyal rendelkezem, sajnos 100+ - os vagyok. Tavaly a terhessegem fele kornyeken kezdtek el zsibbadni a kezeim. Mindkét kezem...
Éjszakai kézzsibbadást gyógyító...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Voltam már mindenféle orvosnál, neurológiai vizsgálaton, reumatológián, elektrofizikai vizsgálton, de egyik oldalon sem...