Időskori elbutulás 2 hét alatt

Időskori butulás 2 hét alatt- Tisztelt Doktor Úr/Hölgy: Kérdésem nevelőapámmal kapcsolatban lenne. 74 éves, és 2 hete még értelmesen elbeszélgettem vele telefonon, most viszont súlyosan, ágyhoz kötözve fekszik a kórházban, nem tudva magáról, s nem ismer fel senkit. Állítólag agresszív is. Nevelőapám nagyon okos ember volt, sakkbajnokságot nyert többszörösen, tanított, vágott az esze mindig mint a borotva. Reggelente még most is tornázott, és keresztrejtvényt fejtett. Nem volt ideges természetű. Pár hónapja rémálmok gyötörték, szellemeket látott. Édesanyám szerint feledékeny is lett. Külföldön élek, telefonbeszélgetéseink alatt nem vettem észre semmit, rendszeresen hívtam. Múlt hét pénteken be kellett vinni a kórházba mentővel, akkor még értelemsen kérdezte az orvost, hogy mik a kilátásai. Másnap már nem ismert meg senkit, és őrjöngött, nem tud beszélni. Hogy lehetséges, hogy pár nap alatt ennyit súlyosbodott az állapota? Tanácstalan vagyok. Mit ajánl? Mi lehet ez a betegség, hogy ilyen rövid idő alatt így megtámadta? Lehet gyógyítani? Mik az esélyek? Hova vigyük kezelésre? Állítólag csak otthonba tehetik, anyukám nem emelhet 5 kg-nál többet, s mert nevelőapám állandó ápolásra szorul, s aggresszív - ami borzasztóan meglep, mert nem volt rá sosem jellemző. Nyugtalanság igen, de nem aggesszió. Nem jól lát, s sokat volt otthon TV előtt mostanában, de kijárt a piacra, néha vendégségbe a rokonokhoz. Anyám esténként nem aludt otthon egy ideje, mert nem bírt tőle aludni, csak miután észrevette, hogy valami nem stimmel, kb. 2 hete. Nagyon aggódom. Kérem, ha ideje engedi válaszoljon, főleg azért is, mert nem értem, hogy lehet, hogy telefonon még jót beszélgettünk, s rá 1-2 hétre pedig se beszélni nem tud, se járni, nem ismer fel senkit, aggesszivitást mutat, és ágyhoz kötözve van a kórházban. Van esély a gyógyulásra? Milyen vizsgálatokat végezzenek el? Ez demencia? Hova lehet elhelyezni, milyen típusű otthonba? Köszönöm, hogy levelem elolvasta. Tisztelettel, Tudako

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza zavartság témában

Tisztelt Érdeklődő!

Bármelyikünkkel, Önnel is, velem is előfordulhat, hogy valamilyen hírtelen jelentkező súlyos betegség (agyvérzés, agyláhgyulás, daganat, szívinfarktus, légúti betegség, vese-és ájelégtelenség) következtében zavarttá, agresszívvé válunk és elveszítjük személyíségünket. Pontos ezért kellene máskép élni... Annak semilyen jelentősége nincs, hogy valaki a betegsége előtt okos vagy buta ember volt- annak igen, hogy milyen egészségesen élt.

A kérdéseit, hogy mi a baja, mi a prognózis, hogyan tovább, miben tudnak az egészségügyiek segíteni és meddig, a beteg kezelőorvosának tegye fel. Csakis ő, aki küzd a beteg életéért, és senki más tud önnek segíteni.

Mit ajánlok? keresse meg a beteg kezelőorvosát és kérjen tájékoztatást! minden más orovstól, aki nem látta a beteget, tanácsot kérni helytelen dolog, csakis Önöknek árt, meg a betegnek.

Egyébként a jelenlegi törvény szerint, ha a beteg további kórházi kezelésétől javulás nem remélhető, a családnak kell hazavinni és ellátni a betegt- akár meg tudja oldani, akár nem. Mint ahogy a szülő köteles ellátni a gyermekét, a gyermek köteles ellűátni a szüleit a törvény szerint. Pontosan ezért törekedjenek arra, hogy bizalommal forduljanak a beteg kezelőorvosa felé, mert csakis ő segíthet önöknek!

Türelmet kívánok Önöknek és jobbulást a betegnek.

Kérdés: 2014. május 23., 06:17; Megválaszolva: 2014. május 27., 01:11
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Covid megbetegedés, oltás, zavartság
Tisztelt Dr. Fehér Gergely! Az alábbiakban kérném szíves segítségét. Édesapám 72 éves. Anamnézisében alkoholfüggőség szerepel, 2 évvel...
CT értékelés
Tisztelt Dr! Legyenszíves magyarázza el, hogy mit tartalmaz édesapám ct eredménye. Édesapán márciusban leesett a lépcsőn, fejét megütötte. Ct...
Betegség
Szép napot! 11 éves fiamnak következő tünetei vannak: túlsúly, időnként fejfájás, hasfájás, zavart beszéd (nem lehet érteni vagy teljesen...
tájékozódási zavar
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesapám 67 éves, magas vérnyomása gyógyszerrel kezelt, vizelési nehézségei vannak, de ezt gyógyszerrel korrigálja....