Axon vesztés

A betegségem 9 évvel ezelőtt kezdődött. Az érdemi diagnózis felismerésére csak 2013 decemberében került sor, amikor is polyneurophatiát állapítottak meg, egy EMG lelet és a tünetek alapján. Az EMG lelet kimutatta a jobb nervus tibialis károsodását és a bal nervus tibialis proximalis szakaszának működészavarát. A fájdalmaimat cymbalta nevű gyógyszerrel kezelik, jelenleg. E gyógyszer dózisát 120mg-nál nem lehet tovább emelni, mert glaukómám van. Debrecenben az Idegsebészeti klinikán ideg és izombiapszia vételre került sor 2014 februárjában. Az EM lelet alapján a fénymikroszkóppal nem látható eltéréseket találtak és mintegy 30%-os axon vesztést észleltek a nervus suralisban. Ugyancsak láthatók a neurogen eredetű izomelváltozások myofibrillaris károsodása. A fájdalmaim mozgásra fokozódnak és szinte járásképtelenné válok. Létezik – e olyan gyógyszeres kezelés, melyek pótolhatják vagy megállíthatják a további „pusztulást”, károsodást? Tudnak –e olyan klinikát, kórházat, orvost ajánlani ahol e ritkán előforduló és nehezen diagnosztizálható betegséget gyógyítják?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza a polyneuropathia témában

Tisztelt Érdelődő! sajnos az axonalis polyneuropathianak egyéb kezelési módja nincs. A betegség egyébként nem annyira ritka, de valóban ritkán diagnosztizáljuk, mert az országban csak néhány EMg-ENG labor van, és izombiopsziát is kevés heylen végeznek. Mivel a betegség nem halálos, és nem nagyon kezelhető, így a legtöbb neurológus nem végeztett ennyire preciz kivizsgálást, mint ahogy ez az Ön esetében törént. Reméljük, hogy a pustulás már megállt, és előbb-utóbb a panaszai is csökkennek.

Kérdés: 2014. május 12., 21:40; Megválaszolva: 2014. május 14., 22:39
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Gyűrűs és kisujj szüntelen...
MR lelet értelmezése
Évek óta tartó szédülés
leukoaraiosis.