• POLINEUROPATIA-ALS

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktor úr /Doktor nő! Kérem segítsen nekem egy számomra aggasztó kérdést megválaszolni. 2017 novemberében szültem a második gyermekemet. A szülés után 2 nappal azt éreztem, hogy reggelente nem tudom rendesen szorítani a hüvelykujjammal. Nem sokkal később a lábamban folyamatos izomrángások lettek, amik mai napig is éjjel nappal vannak. Néha zúg is a lábam. Olyan mintha egy rezgő telefon lenne benne. Voltam neurológusnal, aki készített koponya Mr vizsgálatot, vérvételt és eng-t, emg-t. Azt mondta van valamilyen súlyos idegkárosodasom. Tudtam, hogy apukamnak is volt valami betegsége (amiről azt hittem izomsorvadas), de soha nem tudtuk a pontos diagnózist. Ekkor lekertem a nyugdijbiztositotol a 93as leleteit (2016 ban halt meg) apukamnak és kiderult, hogy sensomotoros polineuropatiaja volt. A neurologusom vegeztetett nálam genetikai vizsgálatot, ami kimutatta, hogy Cmt1A betegséget örököltem, ezekszerint akkor tőle. De az izomrangasok nem hagynak nyugodni. KB. havonta hívom fel a főorvos asszonyt, hogy biztosan nincs e als, -em, mert ez olyan szintű szorongás okoz bennem, hogy rivotrilt és antidepresszánst is szedek. Azt mondja, biztos benne, hogy nincs, minden eredményem pont az als ellenkezőjét mutatja (a vezetési sebesség minden esetben szinte több, mint a felére csökkent, hiányzó reflexek, és a genetikai vizsgálati eredmény is ugye, ami 95%os megbízhatóságú stb...) Azt mondja a polineuropatia okozhat rangasokat sajnos. Ez tényleg így van? Vagy lehet als em van? Vagy azt tényleg ki lehet zárni ennyi vizsgálat alapján? Lehet mind a kettő? Nagyon köszönöm a segítséget!

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a polyneuropathia témában

        Kedves Kérdező! A helyzet az, hogy Ön minden kérdésére választ kapott, ráadásul megnyugtatót, mégis további kérdéseket szeretne feltenni. Az ALS-től való félelem elég gyakori a szorongásos betegségben szenvedőknél.Ilyen esetben a pszichiátriai problémát kellene kezelni, nem csak gyógyszerrel, hanem pszichoterápiával is, miután úgy tűnik, az eddig alkalmazott nyugtató, és antidepresszáns kezelés hatástalan volt. A polyneuropathia kezelésére alkalmazott szerek megfelelőek. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 01., 17:36; Megválaszolva: 2019. január 04., 08:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: