szellemi hanyatlás

Azt szeretném tudni, hogy az Alzheimer kórnak egészen korai stádiumában vannak-e az agyban csak rá jellemző morfológiai jelei, és a panaszok mennyire különíthetőek el a hipothyreosis okozta panaszoktól? Mert ha elegendő a thyroxin pótlás, miért lennének panaszok? Attól tartok egyéb okból, szinte hiányzik a friss megjegyző memóriám, totálisan dekoncentrált vagyok, nem jutnak eszembe ezerszer használt kifejezések, nevek, számok, lelassult a gondolkodásom, néha beszéd közben elakadok, mert nem tudom, mit akartam mondani. Tanár voltam, könyvet írtam és most a gondolataim kifejezése néha nem jön könnyen. Ezt még csak én tudom, mert nem feltűnő, de el vagyok keseredve miatta, és tudni akarom, miképpen lehet az okot tettenérni, kezelni. Sermiont már évek óta szedek.Egy koponya MRI vélemény: vascularis laesiok nyoma mk.o-on periventrikulárisan, és frontális atrophia.Félek, hogy ez a demencia kezdete, de ha tudjuk az oká, akkor lehet kezelni. Ugye így van? De kideríthető az eredete? Köszönöm, hogy foglalkozik a problémámal.Tisztelettel: Edit

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza a feledékenység témában

Kedves Edit! Az ön által tapasztalt tünetek nem feltétlenül a szellemi hanyatlás jelei. A feledékenység, a szavak elfelejtése, a gondolatmenet megszakadása lehet koncentrációs probléma is. Elképzelhető, hogy elkalandoznak a gondolatai, vagy nem képes odafigyelni, és ezért érzi úgy, hogy meg van lassulva és romlik a memóriája. Ez lehet jele hangulatzavarnak, ezért ilyen irányba is ki kellene vizsgáltatnia magát. A meglassultságot okozhatja pajzsmirigy-alulműködés, de megfelelő hormonpótlással ez megszüntethető. Említi még a demenciát, mint lehetséges okot. Az MR lelete alapján önnek kis érelzáródások voltak az agyában, ami érintheti a memóriával összefüggő területeket, és ebben az esetben valóban lehet ún. vascularis (ér eredetű) demenciája. Ilyen esetekben az értágítók sokat tudnak segíteni. Kérdésére válaszolva az Alzheimer-kórnak nincsenek korai, kimutatható jelei az agyban, ezt a diagnózist a klinikai tünetekre alapozzuk, és a halál után válik egyértelműen bizonyíthatóvá.

Kérdés: 2013. március 22., 12:45; Megválaszolva: 2013. március 28., 23:00
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Szklerózis?
Gyűrűs és kisujj szüntelen...
MR lelet értelmezése
Évek óta tartó szédülés