Lumbalis Gerinc MRI vizsgálat (nativ)

Tisztelt Szakorvos! MR vizsgálatom eredményét szeretném értelmezni ezúton. Ezt egy Rtg felvétel is megelőte, ennek eredményét is leírom tájékoztatásul. Megtisztelő válaszát előre is hálásan köszönöm! EREDMÉNYEK: Rtg.: Csigolyák szerkezete és mésztartalma szabályos. A corpusok minimálisan jobbra rotáltak.Porcrések megtartottak. Foramenek kisizületek szabadok. S.I csigolya hátsó végén pár mm-es spina bifida. Vélemény: torsio lumbalis, spina bifida. MR: A lumbalis lordosis kiegyenesedett, az L.V. rés enyhén beszűkült. Az L.V. discusban minimális fokú porcdegeneráció figyelhető meg. Az L.II: és az L.III: discusban minimális az L.IV. discusban enyhe fokú körkörös discus előboltosulás figyelhető meg. Az L.V: discusban mérsékelt fokú körkörös discus előboltosulás észlelhető. PANASZOM: kb. 1, 5 éve küszködöm időszakonként jelentkező akár 1-2 hónapig tartó hátfájdalommal amely kisugárzik derékaljba és a jobb combom belső és külső részére is akár a bokámig is lehatol a fájdalom, amelyet csak erős fájdalomcsillapitok enyhitenek ha szükséges. Vagy csak a hátam fáj, vagy csak a combom a kettő sohasem együtt. Először azt hittem lovaglóizom huzodás, aztán rájöttem h ez nem az, hanem valami a gerincemmel lehet. A fájdalom jellege elviselhetetlen szúró fájdalom bármelyirányu mozgásra érzékeny. Fáslizással enyhítettem és voltaren oldat fogyasztásával szájon át, valamint cataflam használatával. Ülőmunkát végzem, hatalmas ludtalpam van, testtartásom nem volt megfelelő az elmult években, és a rendszeres átfogó mozgás is hiányzik. Úszást és gyogytornát javasolnak. Azért írtam Önöknek h több vélemény is eljussom hozzám, mert mindent el szeretnék követni h ne jöjjön elő ismét ez a fájdalom. Köszönöttel várom válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza gerinc MR témában

Tisztelt Érdeklődő!

Nem tartom jó döntésnek, hogy több véleményt is kikér, mert ez csak elbizonytalanítja. Találjon egy neurológust vagy reumatológust, akiben megbízik, és tegye azt, amit ő tanácsol.

Kellemetlen, hogy ilyen fiatalon kifejezett fájdalmi vannak, és hogy ezek mögött a vizsgálatok gerincferdülést és porckorong-betegséget igazoltak. Viszont ez a betegség nem veszélyes, és ha nem végez fizikai munkát, nem befolyásolja az életminőségét.

A gerincbetegséget érdemlegesen kezelni nem lehet, esetleg ha muszáj, csillapítani lehet a fájdalmat. A fáslizás nem segít.

A betegségének a stabilizálása, valamint a tartós panaszmentesség úszással és gyógytornával érhető el. Segíthet az évente megismételt gyógyfürdő kezelés kezelés, de ha jobban szeret utazgatni, nem érdemes gyógykezeléssel tölteni a szabadság rövidke időszakát.

Nem írta, ilyen a testsúlya: az ideális testsúly fenntartása feltétlenül szükséges ahhoz, hogy állapota nem romoljon.

Panaszmentességet kívánok, és több bizalmat kezelőorvosa irányában!

Kérdés: 2012. október 10., 18:50; Megválaszolva: 2012. október 14., 20:33
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
gerinc MR értékelés
Tisztelt Doktor úr! A következő Mr leletet kaptam. Nem tudom értelmezni. Kérem szíves szakvéleményét. A lumbalis lordosis szabályos.Jobbra konvex...
Mit jelent ez az MR lelet
Kiegyenesedett lumbális lordosis. A D-L.Átmenetben a csigolyák zárolemezén scleroticus szélü Schmorl benyomatok. Az L.IV-S.I.csigolyák közöti...
gerinc MR vizsgálat értékelése
Üdvözlöm! 36 éves férfi vagyok. Két napja gerinc MR vizsgálaton voltam. Leírnám, az ott leírtakat, meg az esetemet. Kérem fordítsa le számomra...
Gerinc MRI véleményezése
T WEBBeteg! Két hónapja állandó jobb láb fájdalmam van (erős melegség érzet az egész lábban és szúró égő fájdalom a talpon.) Doppler...
Gerincbetegséget mutat a leletem?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Hosszú hónapok óta erős gerinc fájdalmaim vannak.ENG. EMG vizsgálat után, augusztusban röntgen vezérelt lumbális tájéki...