Hypotonia és haemangioma összefüggése

Kisfiam 16 hónapos és még nem jár segítség nélkül. Járássegítővel megy pár lépést és oldalaz a bútorok mentén, de önállóan nem jár és még nem is áll meg kapaszkodás nélkül. 4-5 hónaposan voltunk kancsalság miatt koponyaultrahangon és neurológusnál is, de semmi problémát nem találtak. Hátul a nyakán van egy körömnyi haemangioma. Pár napja konduktornál voltunk, aki hypotoniásnak találta és tovább is küldött minket egy másik neurológushoz, május elejére kaptunk időpontot. Születése után fejét szépen tartotta, ha ülésbe húztuk, 4-5 hónaposan hasról hátára fordult, 6 hónaposan hasra fordult, 8-9 hónaposan mászni kezdett, 9 hónaposan magától ült és kb 9-10 hónaposan állt fel. Kúszni előrefele nem kúszott, csak hátrafele és körbe-körbe. Kancsalságának miértjei nincsenek feltárva, pedig több szemorvosnál is voltunk. Jelenleg takarással igyekszünk a szemizmait erősíteni. Olvastam valahol, hogy a hypotonia oka lehet a kisagy sérülése is. Lehet-e összefüggés a nyakán található haemangioma és a hypotonia között? Voltunk 4 és 8 hónaposan koponya ultrahangon, de a kissé zárt kutacsa miatt nem lehetett túl sok mnindent látni, kóros eltérést nem találtak. Felnőtteknél fül környékén, szemnél és nyaknál is csinálnak ultrahangot, gyerekeknél is megoldható-e? Lehet-e hypotoniáról beszélni, ha 6 hónaposan se konduktor, se neurológus nem vette észre. Vagy ez kialakulhat később is?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza hypotonia témában

Tisztelt Édesanya!

Sok kérdése közül nem mindegyikre van válasz.Kezdem a legegyszerűbbel: felnőttkorban csak az agyi erek állapotát tudjuk ultrahanggal vizsgálni az Ön által megjelőlt helyeken. Az agyat nem. Az agyat a koponyacsont miatt ultrahanggal csak a nyitott kutaccsal rendelkező csecsemőknél lehet vizsgálni. Igy, ha feltétlenül indokolt és elkerülhetetlen megvizsgálni az agyat, akkor a 16 hónaposoknál altatásban MR-t kell végeztetni, ami nem veszélytelen, ezért csak nagyon indokolt esetben kéri meg a neurológus.

Csecsemőknél az izmok hypotonia-ja nem a kisagy sérülésének a következménye, hanem a nagyagy fejlődési zavarának jellemző tünete, de egyéb más okai is lehetnek. Én biztos vagyok abban, hogy gyermekénél nagy baj 6 hónapos kora körül még nem volt, mert erre utal nem csak a neurológiai és konduktori vizsgálat jó eredménye, hanem az Ön által leirt zavartalan mozgásfejlődése is. Hogy most van-e baj, ezt remélem, majd a neurológusa elmondja. Az is lehet, hogy abban a percben, mikor a gyermekét a kondultor vizsgálta, éppen lazább volt az izomtónus, de nem biztos, hogy egyértelműen hypotonias. A két lelet összevetése informativabb lesz.

Igen, a hypotonia kialakulhat később is, és bár közvetlen összefüggése a nyakon elhelyezkedő haematomaval nincs, de kiválthatta ugyanaz az agyi folyamat mindkettőt, sőt, a szemizmok gyengeségét és a kutacs korai bezáródását is.

Remélem, nem zavartam össze még jobban, de értelmes leveléből ítélve biztosan megérti, hogy látatlanban nem tudok semmi ennél konkrétabbat mondani. Remélem, a neurológiai kivizsgálás jó eredménnyel zárul majd, addig sem javasolom a járássegítő használatát, mert ez inkább árt, mint használ (kivétel, ha a konduktor javasolta) .

Dr. Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus szakorvos, Kisvárda

Kérdés: 2012. április 19., 10:53; Megválaszolva: 2012. április 21., 12:37
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Tovabbi teendo
Erős szúró, égő, bizsergő...
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás