Arthrosis

Tisztelt Doktornő! A rheumatológián Heberden-Bouchard arthrosist állapítottak meg a kéz-problémámra. Semmilyen gyógyszert nem írtak fel, szeretném kérdezni, hogy Dona-t vagy Proenzi-t szedjek-e? Gyógytornát javasoltak, csak furcsállom, hogy ugyanazokat a gyakorlatokat kell csinálnom, mint pl. akinek csuklótörése volt... Kell-e torna egyáltalán-mert több helyen a pihentetést olvastam inkább Szívesen felkeresnék egy nagyon jó specialistát, ha tetszene ajánlani. Ortopéd orvos is foglalkozik ezzel a témával, vagy csak reumatológus? Tisztelettel: Ágota

Dr. Szamosi Szilvia válasza arthrosis témában

Tisztelt KÉrdező!

Mindkét porcvédő használata lehetséges, nem sok különbség van közöttük, ezeket ajánlom is. A tornát illetően eltérőek a vélemények. Valóban nem jó a túlterhelés, mert a kiváltó okok között is szerepel a terhelés, pl. sok gépelés, vagy írás, de sajnos örökletes, genetikai hajlam is vban, amit nem lehet kiküszöbölni. Víz alatti UH is jó fájdalomcsillapító hatású, a tornára pedig azért lehet szükség, hogy ne merevedjenek le az ujjak, az inhüvelyek ne hegesedjenek, mert akkor rögzülhetnek az ujjak ún. karomállásban, és nehéz lesz kinyújtani. Ortopédus kevésbé foglalkozik a kéz kisízületi arthrosissal, inkább rteumatológus. Sajnos meggyógyítani nem lehet a betegséget, de a kéz funkcióján sokat lehet a fentiekkel javítani!

Kérdés: 2011. január 02., 09:16; Megválaszolva: 2011. január 05., 09:36
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Ultrahang vizsgálat eredménye
A boka izületben medialisan szűkület szűkület és degeneratív elváltozások vannak.ebben a környezetben is tágabb, felületes vénák detectálhatók....
Röntgen lelet
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék mit jelent ez a lelet. A csípőizületi rések kissé szűkebbek. A vápatető sclerotius, pereme megnyúlt....
Vállfájdalom és gyógytorna
Tisztelt Szakértő! Évek óta húzódó vállfájdalommal (artrózisból fakadó) küszködök. Jelenleg november 30-áre kaptam csak időpontot a...
bioptron lámpa
Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm a válaszát, sajnos ezekkel én is tisztában vagyok. Megkérném,   a bioptron lámpával kapcsolatban legyen...
Arthrosis a térdben?
Tisztelt Doktor ur! Egy eredmény felöl érdeklödnék! Orvoshoz csak két honap mulva kell vissza mennem. Ma voltam röntgenen az eredmény: A térd...