Nyaki bordám van, mit javasol?

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Versenyszinten jégkorongozom és pár hete hát és nyaki fájdalmakkal fordultam a háziorvosomhoz. Volt pár hónapja egy térdműtétem is, gondoltam emiatt van a hátfájdalom és egy kis fájdalomcsillapító helyreráz. Elküldtek röntgenre, ahol a következő diagnózist kaptam: Acervicodorsalis és lumbosacralis átmeneten kisívű balra, a dorsolumbalis
határon jobbra convex scoliosis. A nyaki lordosis elsimult, az ágyéki
szabályos. A bal oldalon 4 mm-nyi hosszúságú nyaki borda. A csigolyák és
porckorongok magassága megtartott, a peremek szabadok. A zárólemezek simák,
a sacroiliacalis izületek nem szűkültek be.
Vél.: costa cerv l.s, mk. gerincszakasz muscularis instabilitása.

Ezek után elküldtek ortopédiára, ahol 1 hónapot kellett időpontra várnom. Ott viszont közölte velem az orvos, hogy nem tudja miért ortopédiára mentem, holott ezzel reumatológiára vagy idegsebészetre kell elmenjek.

 

Engem igazából a nyaki borda izgat, mert sajnos panaszokat okoz. És eddig mind a házi, mind pedig az ortopéd orvos azt javasolta válasszak más sportot... Könnyű ezt mondani...:)

Az volna a kérdésem, hogy a jégkorong az valóban veszélyes lehet ezekkel a problémákkal vagy orvosolható? Alig 6 hetem van felkészülni a következő szezonra, de eddig csak orvostól orvosig jártam és sehol nem tudnak kielégítő választ adni.

Előre is megköszönném a véleményét!

Tisztelettel I.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza nyaki borda témában

Tisztelt Kérdező!

A 4mm-es nyaki borda miatt műtétre nagy valószínűséggel nem lesz szükség, Erre akkor van csak szükség, ha ez a plusz kinövés valamilyen fontos képletet nyom. Ez lehet idegszál, akkor zsibbadásos panaszok jelentkeznek, vagy lehet érképlet, ekkor pedig a pulzus gyengébb, illetve vérnyomáskülönbség van a karok között. A többi rtg eltérés, a scoliosisok gerincferdülést jelentenek, mely kialakulhatott a hirtelen növés, vagy az erős megterhelés, illetve rossz testtartás következtében.

Ennek valóban nem kifejezetten ortopédsebészi műtéti megoldása van, de úgy gondolom, hogy gyógytornát mindenképpen tudott volna Önnek javasolni. Valójában nincs olyan súlyos eltérés, ami miatt a sportról most azonnal le kellene mondania, és a panaszok rövid távon lehet, hogy nem is fognak megoldódni, csak fájdalomcsillapító kenőcsök, massage segítségével. Hosszabb távon viszont a gyógytornász segítségét kellene, hogy igénybe vegye, és azzal tud a legtöbbet javítani a problémáján.

Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Kérdés: 2009. július 07., 22:09; Megválaszolva: 2009. július 07., 22:09
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Szíveskedjen a röntgen leletet...
Térd alján fájdalom hosszú ideje
Térdízületi gyulladás
Terápia javaslat
Mit lehet tenni? Mit szedjen?