nyaki borda 3 éves gyereknél

+és fél éves fiamnál a következőt diagnosztizálták egy mellkas röntgen alkalmával: C. VII. proc. transversusához 2-2 cm nyaki borda kapcsolódik. Azt mondták, hogy ez genetikailag öröklött fejlődési rendellenesség, nincs vele jelenleg semmi teendő. Kérdésem lenne, hogy ez a diagnózis laikus számára érthetően mit is jelent, és hogy várhatóan jelenleg és a jövőben ezzel milyen probléma jelentkezhet. Szükségesek-e további vizsgálatok, gyógytorna, ne adj' Isten sebészeti beavatkozás? Valamint kérdezném, hogy lehet-e ez okozója a gyerek vissza-visszatérő bronchitis-jellegű megbetegedéseinek.Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel.

Dr. Balogh Andrea válasza nyaki borda témában

Kedves Kérdező!

Normál esetben a 7. nyaki csigolyához nem kacsolódik borda. Ez elő szokott fordulni a későbbiek során hátfájás, fejfájás okozója lehet, de sokszor semmi tünetet nem okoz véletlenszerűen derül rá fény. A visszatérő bronchitisekokozója nem lehet. Esetleg a későbbiekben gyógytorna szükség esetén masszázs válhat szükségessé.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2014. február 20., 10:18; Megválaszolva: 2014. február 24., 18:39
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
7 hónapos baba-remegés
Magas Immunglobulin A
Van e teendő?
Szem bevérzés
Szérum P laborleleten magas