Csontszcintigráfiai lelet+ MR vizsgálat

Tisztelt Doktornő! Csontszcintigráfiai leletemet múlt héten küldetem el Önnek! Most szeretném mellékelni az Mr vizsgálati eredményt is! A gerinc radipharmacon felvétele inhomogénen fokozott, a lumbális szakaszon kifejezettebben. A vállízületek-jobb oldalon kifejezettebben, -jobb csuklóízületek, csípőízületek, térdízületek, bokaízületek, lábtőcsontok, MTB ízületek vetületében az aktivitás felvétel fokozott. A sacroaliacalis indek: jobb oldalon =1, 02 (normális) , Bal oldalon= 1, 11 (normális) A maxillában bal oldalon kis körülírt halmozás. Vélemény: A leírt eltérések multiplex ízületi folymatnak megfelelnek, sacroileitisre utaló jel nem látható. MR vizsgálat eredménye: A D: II/III.résben porckorong dehidrált, kissé előredomborodik, de számottevő gerinccsatorna szűkületet nem okoz. A D: VIII/IX.résben a porkorong dehidrált, előredomborodik és a myelont eléri. A IX-es csigolya szerkezete inhomogén, és jobb oldalában discréten kontresztanyagot is halmoz. A nyaqki szakasz görbülete kyphosisba hajlik Iv.-VII-iga porckorongokon protrusio látszik. Az V/ VI discus a myelont is eléri.Itt a myelon jeladása inhomogén, de erről már pontos vélemény nem mondható mert a vizsgálat régió szélére esik. A C gerinc célzott és a csont isotop vizsgálata lenne szükséges! Labor eredményeimbe a süllyedés nem számottevően magas 32 mm/h viszont a CRP szinte mindig 6mg/l feletti eredmény van. Egyre jobban el vagyok keseredve, szinte évenként új diagnózist kapok, mégis úgy érzem, hogy egy helyben állunk. Huzamosabb fekvés után alig tudok az ágyból kikelni, olyan nagyon fáj az egész gerincem, ami a felkelés után enyhül. Most már lassan két hónapja a jobb ágyékomnál is éles fájdalmat érzek ülés ill. huzamos állás után is. Fájnak ropognak csuklóim, vállaim, térdem, gerincem végig. Nagyon fáradékony vagyok, gyakorlatilag mire megfőzöm a családnak teljesen ki is merülők, (42%os rokkantként itthon vagyok) ami szerintem 40 éves korban kétségbe ejtő. Kérem ezek birtokában szíveskedjen válaszolni, hogy hova mehetnék, vagy milyen vizsgálatra lenne szükségem, hogy végre egy pontos (nem változó) diagnózist állítsanak fel, amivel végre az egészségem javulását tudom elérni! Az is igaz, hogy én örülhetek hiszen egy országos intézetben kezelnek (ahova talán más be sem jut) de az időpontok várakozása 6-7 hónap egy beteg számára kétségbeejtőek! Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: Zsuzsanna

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza MR lelet témában

Kedves Zsuzsanna!

Az a gond, hogy a szcintigráfiás vizsgálat nem eléggé specifikus. A laboreredményekkel egybevetve már inkább elképzelhető, hogy nemcsak ún. degeneratív, kopásos eltérések okozzák a látott eltéréseket, hanem gyulladásos eltérések, ún. spondylodiscitis. Ugyanakkor a sacroiliacalis résnél normális aktivitás látszott, ott úgy tűnik, hogy nincs gyulladás, mely viszont gyakran társul a gyulladásos gerincbetegséghez. Még a reumafaktor szint lenne érdekes, és az anti CCP érték, bár a reumatoid arthritisre inkább kéz kisízületi gyulladás, duzzanat jellemző.

Az MR lelettel is gondban vagyok a leírás alapján, ugyanis jó lett volna, ha a leletező nyilatkozik arról, hogy a DIX-es csigolya, mely inhomogén és kontrasztanyag halmozást is mutat, az gyulladásnak felel-e meg?

Egyszóval ezek alapján, még mindig nem tudok végleges diagnózst mondani, és még azt sem tudom, hogy a hosszú előjegyzést hogyan lehet ilyen helyen megsürgetni!

Egyelőre csak a nem szteroid gyulladáscsökkentő szedését tudom javasolni Önnek!

Üdvözlettel: Dr. Szamosi Szilvia

Kérdés: 2009. június 08., 20:04; Megválaszolva: 2011. október 05., 10:21
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Csigolya roppanás ,csont ritkulás
Keresztszalag (15)
Bokasérülés: Mit jelent?
Bokaduzzanat
MRI lelet SCHMOLR csomok