Mit jelent az eredményem?

Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítségét kérném a leletem kiértékelésében, értelmezésében! Has natív és kontrasztanyagos MR vizsgálata Axialis és coronalis síkú T2, axialis T2 SPAIR, axialis FFE, DWI, ADC, mDixon + MRCP mérések készültek natívan, majd kontrasztanyag adása után többfázisú axiális és coronalis síkú mérés történt. Készülék: Philips Ingenia 3T. Klinikai kérdés: UH vizsgálat során a bal vese felsó pólusa és a pancreas farok között kb 30x32x34 mm nagyságú, echomentes, éles kontúrú cystosus képlet látható, melynek mérete lényegében nem változott, eredete nem volt megítélhető.Mellékvese vagy pancreas farok eltérés? Kontrasztanyag: Dotarem 13 ml. Bal oldalon a mellékvese szárai közé alulról belesimuló, a szárakat kissé széttoló monolocularis serosus folyadékot tartalmazó képlet látható, mely szorosan hozzáfekszik a bal vese medialis ajkához, és azon csaknem egyenes felszínnel vs. benyomatot okoz, a pancreas farki részéhez, mely ívelten simul hozzá. Intracystikus növedék, septum nem látható. A máj nem nagyobb, szabályos jeladású, benne körülírt eltérés nem látszik.A máj bal lebenyében fokozott arteriás kontraszthalmozás látható, vs. 3. érellátás következtében, mely a későbbi fázisokban kiegyenlítődik. Az intra- és extrahepaticus epeutak nem tágultak. Az epehólyagban nívóval sűrű folyadék látható, egyéb intraluminalis képlet, kóros fali halmozás nem látszik. A vesék helyzete, nagysága szabályos, bennük egyéb kóros képlet nem ábrázolódott. A mellékvesék régiójában a vizsgálati síkokban egyéb kóros képlet nem látható, a mellékvesék szerkezete egyebekben megtartott.. A pancreas szerkezete nagysága megtartott, benne egyéb körülírt eltérés nem látszik. A Wirsung vezeték nem tágult. A peripancreaticus zsírszövet megtartott. A lép normális nagyságú, homogén szerkezetű. A látótérbe került retroperitoneumban és a mesenteriumban megnagyobbodott nyirokcsomó nem látszik. Az aorta lefutása, tágassága megtartott. A vizsgálat síkjába eső csontokban kórjelző eltérés nem látható. A látótérbe került mellkasi szeleteken a tüdőparenchymában körülírt eltérés nem detektálható. A pleura sinusokban kóros folyadékgyülem nem észlelhető. Agykoponya MR vizsgálata Technika: Az agykoponyáról axialis síkú T2, FLAIR, SWI, DWI, coronalis síkú T2, 3D T1 méréseket készítettünk. A basalis intracranialis artériákról kiegészítő TOF MRA készült, 3T Philips Ingenia MR készüléken. Anamnézis: Pseudotumor cerebri? A középvonal megtartott. A kamrarendszer középállású, nem tágult, szimmetrikus. A felszíni liquorterek lényegesen nem tágultak, szimmetrikusak. A IV. kamra a középvonalban helyezkedik el. A tonsillák a foramen magnum síkjában, érdemben nem haladják meg. Az agyállományban kóros jelzavar nem ábrázolódott.Diffúziógátlás illetve hemosiderin depositiora utaló jel sem azonosítható. MR angiographiás felvételeinken jobb oldalon a PCA területe kettős ellátást kap, normál fejlettségű ACP mellett vaskosabb arteria coroidea anterior látja el, mindkét oldalon gracilis a. communicans posterior látható. Egyebekben a Willis-kör ágai normális anatómiai viszonyokat mutatnak, aneurysma képződés vagy vascularis malformatio gyanúja nélkül. A nagy vénás sinusok vetületében normális signal void figyelhető meg. A kisagy-híd szöglet, a sella és az orbiták normális megjelenésűek. A craniocerviclis átmenetben ép viszonyok. A paranasalis sinusokban és a mastoidealis régióban érdemi gyulladásra utaló jel nem látszik. Vélemény: A bal mellékvese, vese és pancreasfarok között simplex folyadéktartalmú képlet, melynek eredete nem meghatározható, egyértelmű malignitási jeleket nem mutat, de követése javasolt. Variatios Willis-kör.Negatív intracranialis státusz, agyállományi laesio, nyomásfokozódás jele, vagy vascularis malformatio jele nélkül. Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a MR lelet témában

Tisztelt Kérdező! Előrebocsátom, hogy a felvételeket nem láthatom, csak az írásos leletet tudom értelmezni, de annak teljes körű értékeléséhez a beteg vizsgálata, a teljes kórelőzmény ismerete is szükséges. A hasi MR vizsgálatot azért készítették, mert ultrahang során a bal vese és a hasnyálmirigy között találtak egy folyadékkal telt, ciszta-szerű képletet, aminek az eredete nem volt tisztázható. Az MR vizsgálat során a mellékvese szárai között írják le a híg folyadékkal telt képletet, melyben sem osztottság, sem növedék nem volt. A vélemény szerint az MR sem tisztázta a képlet eredetét. Bár nem látszik benne rosszindulatú jel, a követését javasolták. A májban körülírt fokozott kontrasztanyag halmozást láttak a korai kontrasztanyagos fázisban. A "3. érellátás"-t nem teljesen értem, lehetséges, hogy a máj kettős (artériás és májkapui vénás) beáramlási és vénás kiáramlási érpályákra gondoltak. Viszonylag gyakran fordul elő, hogy az érrendszerek között egy helyi kapcsolat (arteriovenosus shunt) alakul ki, ami megváltoztatja a halmozási viszonyokat és ez egy területen fokozott halmozáshoz vezet. Véleményben nem említették, így valószínűleg nem gondoltak kóros eltérésre. Az agyi MR vizsgálatot koponyűri nyomásfokozódás gyanúja miatt végezhették, erre utal a pseudotumor cerebri kérdés. A vizsgálattal kóros eltérést nem találtak, csak az agyalapi artériákon írtak le variációs érlefutásokat, érkapcsolatokat. Minden képalkotó vizsgálatot a kezelőorvossal, vizsgálatot javasló orvossal ajánlott megbeszélni. A hasi ciszta követésének módját nem részletezték, kérje ki kezelőorvosa véleményét. Mivel ultrahanggal találták, szerintem méretét legegyszerűbben ultrahanggal lehet követni. Amennyiben panaszai miatt készült az agyi MR, ideggyógyásszal beszélje meg a további teendőket a lelet ismeretében.

Kérdés: 2020. június 11., 11:40; Megválaszolva: 2020. június 11., 21:59
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...