MRI lelet értelmezés

Iránydiagnózis R51h0 Fejfájás. Tisztázatlan etiológiájú bal frontalis laesio miatt kérjük kontroll kopony MR, MRA vizsgálatát. Eredmény: A koponyáról axialis diffúzió, SWI és T2 súlyozott, sagittalis 3D FLAIR, sagittalis 3D T1 súlyozott sorozat készült. Az intracranialis érrendszerről 3D TOF technikával pontkontrasztos MRA-t végeztünk. Szabályos helyzetű és tágasságú intracranialis liquorterek láthatóak. Az agytörzs és a kisagy állományában szignáleltérés nem mutatható ki. Bal oldalon frontalisan (gyrus frontalis superior) kb 2cm hosszan követhetők subcorticalisan 0,5 cm széles sávban elhelyezkedő 1-3mm-es, T2, FLAIR, és SWI képeken magas jenintenzitású gócok. A diffúziós képeken mérsékelt diffúziógátlás észlelhető. AZ elváltozás TI súlyozással alacsony jelinenzitásúak, a kontrasztanyagot nem halmozzák. Környezeti oedema vagy glikózis nem észlelhető. Az MRA során a Willis kör erei szabályosak, a periféria erezettsége is megtartott. A duralis sinusok is feltelődtek. Lefordítaná ezt doktor Úr hogy mit is jelent! Köszönöm! Üdv

Dr. Laki András válasza MR lelet témában

Tisztelt Kérdező!

A szövegből úgy értem, hogy ezt a vizsgálatot már megelőzte egy másik vizsgálat (talán CT?) amely során a bal oldalon a homloklebenyben találtak valamilyen eltérést, és ennek a pontosítására készült az MR és MRA (MR-érvizsgálat) . A leletben a kérdéses helyen, egy bizonyos agytekervénynek megfelelően írják le azokat a kicsiny, 1-3 mm-es eltéréseket, melyek a kéreg alatt a feltüntetett kiterjedésben fordultak elő. Az MR leletében nem látom a radiológus összefoglaló véleményét (feltételezem, hogy volt a lelet végén vélemény) . Enélkül és a felvételek hiányában nem lehet pontos, egyértelmű választ adni, egy konkrét elváltozást megnevezni. Az MR méréseken (szekvenciákon) a leírt jeleltérések részben nem is specificikusak, többféle eltérés is okozhatja. Még a leginkább speciális az SWI nevű sorozat, amelynél a jelfokozódást apró vérzések nyomai vagy meszesedések is okozhatják. A lelet többi része normális viszonyokra utal. Mindenképpen javaslom a kezelőorvossal való konzultációt a lelettel és lehetőleg a felvételekkel együtt.

Kérdés: 2020. június 15., 16:46; Megválaszolva: 2020. június 16., 22:35
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mit jelent az eredményem?
Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítségét kérném a leletem kiértékelésében, értelmezésében! Has natív és kontrasztanyagos MR...
Lelet értelmezes
Kontrasztanyag: 8 ml Dotarem A vizsgálat értékelése kontrasztanyag beadásával együtt történt. Anamnesztikus adatok alapján hysterectomia...
Mr lelet elemzése
Tisztelt Dr.úr, szeretném ha kielemezné nekem az Mr eredméyemet.Egy két dolog nem viláos.Köszönöm Teljes test mri vizsgálat Gerincről: Jobb...
Mr Lelet értelmezése
Tisztelt Dr.! Szeretném megkérni, hogy értelmezze az Mr leletemet.Szükségesnek találja a további kivizsgálás okát és ha igen mi okból...
mr vizsgálat
Tisztelt Doktornő! 1. MR-2015 Az anamnézisben MR vizsgálattal demyelinasios gócok kerültek leírásra, SM gyanú 2. 2016-Agyvízlevétel, negatív...