Hat izom fajdalom

Tisztelt Dr Puskas Reka! Szabo Tamas vagyok, 33 eves. Veletlenszeru, idoszakos gerinc melleti kozepso hat izom eles fajdalmaval kapcsolatban szeretnem ki kerni a tanacsat. Ez az eles fajdalom a legvaratlanabb, mindennapi tevekenysegek elvegzese kozben tortenik. Fizikai felepitesemet tekintve magas, vekony, sportos alkatu vagyok. 7 eves korom ota rendszeresen sportolok. Tiz ev kick-box utan szertorna es atletikai foglalkozasokon is volt lehetosegem reszt venni. 25 eves koromban kezdtem el edzoterembe jarni amikor eloszor ismerkedtem meg a sulyemelessel. Azt mondhatom hogy ebben a 3-4 eves idoszakban nem tapasztaltam ilyen tipusu fajdalmat a hatamban. Jelentosebb serulesem sem volt. Emlekeim szerint meg 10 evvel ezelott is fiatalon, akar varakozas kozben is megtortent hogy eles fajdalom nyilalt bele a hatamba ami 1-3 hetig is gyogyult. Sportos es egeszsges eletvitelem miatt meg bosszantobb hogy ilyen benito hat fajdalommal kell kuzdjek. Tiszta a kep, hogy a sulyemeles jot tesz. De peldaul ha valami oknal fogva nem tudnam a sulyemelest csinalni akkor eletem vegeig ezzel a fajdolammal kell kuzdjek? Helyzetem javulasaval kapcsolatos iranymutatasa rengeteket jelentene szamomra. Valaszat elore is koszonom.

Dr. Puskás Réka válasza hátfájás témában

Kedves Kérdező!

Először is, nem valószínű, hogy egész életében küzdenie kell ezzel a fájdalommal, ez valószínűleg kezelhető.

A hát közepén, a háti-ágyéki gerinc átmenetben jelentkező fájdalmak azonban kicsit nehezebben gyógyíthatók, mint a lejjebb vagy feljebb kialakulók. Általában igaz, hogy a nem megfelelő terhelés szokott akár hirtelen akár folyamatos izom jellegű fájdalmat okozni. A súlyemelés azért tesz jót, mert a gerinc tartásában résztvevő izmokat is erősíti, de nem ez az egyetlen megoldás. Vannak egyszerűbb és kevésbé veszélyes módszerek is.

Javaslom, hogy menjen el állapotfelmérésre, ahol a mély izomzat állapotát, erejét és a testtartását is felmérik és az eredmény alapján próbáljon javítani a testtartásán és a gerinc stabilizáló izomzatának állapotán. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor önállóan funkcionális tréninget próbáljon végezni, ehhez nem kell elmenni otthonról és lehet, hogy segít a problémáján. Ha egyik megoldással sem jut előre, akkor forduljon szakorvoshoz, hogy lássa, van-e valami betegsége, amit annak megfelelően kell kezelni majd. Pár hónapot szánjon minderre, a jól megválasztott mozgásprogram 2 hónap alatt már érezteti a hatását.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2021. december 16., 15:25 ;Megválaszolva: 2021. december 21., 17:05
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Hát-, fej-, mellkas fájdalom
Fájdalom jobb oldalon, felül, hátul
Kedves Doktornő! Van egy krónikus fájdalmam, hetek, sőt hónapok óta vissza-visszatér. Régen is előfordult, de nem napi szinten mint mostanában és...
Érdemes-e kollagént szedni idős...
Üdvözletem! Édesanyám 80 éves, és térdfájással, hátfájással bajlódik. Én pár napja elkezdtem csirkekollagént szedni, mert nekem is fáj a...
Hátfájdalom, mellkasfájdalom
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! 24 éves vagyok, ülőmunkát végzek. Már hónapok óta érzek fájdalmat a hátamban. Főleg a bal lapockámnál. Néha...
Hátfájás
Tisztelt Doktornő! Egy hete egy nap betondarabokat emelgettem egész nap. Előtte még soha nem végeztem ilyen jellegű munkát. 30-40kg-os törmelékek...