bokapanaszok

Tisztelt Doktor Nő/Úr! (ikerfiaim vannak) Gábor fiam a 17. életévét szinte közvetlen karácsony után ünneplő fiamnak az elmúlt években a bokájával szenved. Az első szituáció még 2018. augusztus 24-én történt, amikor egy felugrás utáni talajfogáskor az ellenfél lábára érkezett és aláfordult a bal bokája. Nagyjából 2 napig bevolt dagadva, majd az elmúlt, de még kb. 1-1,5 hétig fájlalta. A következő esetre 2019. február 13-án került sor, amikor egy felkészülési meccs bemelegítése közben lépett rá a labdára lekezelés céljából, ám az kigurult a lába alól, így sajnos megint aláfordult a bokája. Nem tűnt komolynak, így a mérkőzésen –„csak” cserként– ugyan, de pályára lépett a második félidő közepe táján. Néhány perccel később sajnos le is kellett cserélni, mert egy elfutás után, amikor a kifutó kapussal történő ütközést elkerülvén felugrást követően talajt fogott, megint kiment a bokája. Ekkor már úgy kellett letámogatni őt a pályáról. Később kiderült, hogy részleges külső bokaszalag-szakadást szenvedett. Mindennel együtt április 8-án már újra pályára lépett. A harmadik eset 2019. szeptember 19-én egy iskolai testnevelés óra bemelegítő („iskolakör”) futása közben, ahogy ki akarta kerülni az egyik osztálytársát, aki lassabb nála, rálépett valami kisebb kődarabra, amit nem vett észre és a lába lecsúszott róla. Érzett egy kisebb fájdalmat, de még végigfutotta a kört, de az utolsó métereken már egyre jobban és jobban fájt. Az óra végén hívta fel a tanárnő a nejemet, majd a fiam pedig engem a hírekkel kapcsolatban. Leegyeztetve mindent, az iskolából mikrobusszal bevitték a sürgősségire, ahol a nejem várta őket, és ahol megállapították, hogy újabb részleges szakadást szenvedett. A kezelések és a gyógytorna lezárásaként már november 9-én egy barátságos mérkőzésen újra pályán volt és több mint egy félidőt játszott. A negyedik eset 2020. március 13-án a vírus miatti leállás előtti utolsó bajnokin történt, amikor is egy rossz talajfogást követően ráállni sem tudott a bal lábára. Két csapattársa vállára támaszkodva és fél lábon ugrálva hagyta el a pályát. A kispadnál végig jegelték a bokáját. Ekkor kiderült, hogy az elülső bokaszalagja teljesen elszakadt. Konzervatív kezeléssel jártak el, ami 1 hét gipszsínt és 5 hét térdig érő járó gipszet jelentett. Gyógytorna következett. A vírus okozta leállás valamint később a korosztályos bajnokságok lezárása miatt ugyan „csak” felkészülési mérkőzésen lépett pályára július 22-én (mindössze 5 percet) . Aztán a következő felkészülési összecsapásokon egyre többet játszott. Így volt ez az augusztus 29-i és szeptember 6-i mérkőzésekkel is. Az utóbbi mérkőzésen következett be az ötödik sérülése, ami egy újabb bokaszalag-szakadás, amihez most párosult csontleválás is. Felmerült a szalagplasztika, hisz nagyon gyakoriak a sérülések és a boka a sporton kívül is nagyobb terhelést kap. A szalagplasztika mennyire oldhatná meg a további sérülés kockázatát, hogy ne kelljen közel 11 éves sportolói karriert ilyen fiatalon sutba dobjon és ne kelljen folyamatosan attól tartania, hogy mikor sérül meg újra? Mivel pótolják pontosan az eltávolított (sérült) szalagot? (2020.09.13) A mélységesen megtisztelő, megnyugtató segítségét és válaszait előre is köszönöm! Zoli egy érdeklődő szülő

Dr. Holnapy Gergely válasza bokaficam témában

Tisztelt Uram!

Ha a boka rendszeresen ficamodik, és speciális (ún. tartott-) röntgen felvételen az ízület nyitható, akkor javasolható a szalagplasztika a boka teljes funkciójának

és stabilitásának visszanyeréséhez.

Természetesen a pótolt szalagok is sérülhetnek, rossz lépés, vagy aktív sport során.

Ha a panaszok a hétköznapi mozgásaktivitást (tehát nem csak az élsport) befolyásolják, úgy szükségszerű a továbblépés műtéti irányba.

Üdvözlettel:

Holnapy Gergely dr.

Kérdés: 2020. szeptember 14., 13:57; Megválaszolva: 2020. október 06., 22:10
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Boka sérülés
2 hónappal bokarándulás után
Tisztelt Címzett! 2 hónapja rosszul léptem a lépcsőn, és 2 lépcsőfok eséssel magam alá bicsaklott a bokám. Ekkor 15 hetes terhes voltam. 12 éves...
Bal bokaficam
2013 09 30 kificamitottam a bokamat, termeszetes az orvos röntgent majd "Magnetresonanztomographie"-t is vegeztek, 5 het betegszabadsag, es azutan ismet...
Mikor kezdhetek fitballozni és...
2012. 07 22-én bokaficamot szenvedtem. Az orvos szerint ez semmi, csak terheljem és néha jegeljem. Se gyógyszer, se krém se tanács! Egyetlen pozitívuma...
Ínszalag, és ugrócsont műtét...
1 éve volt egy csúnya boka ficamom, ami az MR vizsgálat szerint kül-és bel boka inszalag szakadással járt, valamint az ugró csontba is be kell pótolni...