• Tisztelt Hozzáértő! Mit jelent az alábbi lelet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Technika:Sagittalis síkú T1, T2, STIR, coronalis és axialis síkú T2 méréseket készítettünk. Anamnézis: 2 nyaki sérve van, nyaki fájdalom, bal karja zsibbad. A craniospinalis átmenet normális. A myelon ábrázolódó szakaszán jelzavar nem mutatható ki. A nyaki lordosis íve kiegyenesedett, az alsó szakaszon minimálisan kyphoticus. Scoliosis nem látható. A csigolyatestek magassága és jeladása szabályos. A zárólemezek épek, az alsó szakaszon a peremszélek megnyúltak, különösen C.V./C.VI. segmentumban, ahol a zárólemezek mentén zsíros, Modic-II típusú degeneratiora utaló jelzavar látható. A discusok végig alacsonyabb jelűek, dehidráltak, laposabbak, C.IV./C.V. mérsékelten lapos, itt minimális protrusio látható. C.V./C.VI. kifejezetten laposabb, itt a hátsó peremszéli megnyúlások között protrusio látható, mely a ventralis liquorteret közepes fokban szűkíti, a myelont nem éri el. C.V./C.VI. és C.VI./C.VII. discuson a jobb foramen enyhe szűkületét okozó körülírt kiboltosulás látható. C.VII./Th.I. discuson a protrusio bal túlsúlyú, kb. 5 mm-es körülírt kiboltosulás a bal forament szűkíti. A kisízületek enyhén arthrothicusak. Vélemény: nyaki polydiscopathia, alsó nyaki szakaszon spondylosis, foraminalis herniák, következményes jobb C6, C7 érintettsége felmerül, a bal C 8 érintettsége valószínű.

        Dr. Puskás Réka válasza a nyaki porckorongsérv témában

        Kedves Kérdező! Lelete alapján az ön nyaki csigolyái közötti porckorongok ellapultak és kiboltosultak. Amint azt már korábban is tudta, porckorong sérvei is vannak, melyek 3 kilépő ideggyök nyomását eredményezik. Ha eddig két porckorong sérvről tudott, akkor a mostani lelete rosszabbodást mutat a korábbihoz képest. A porckorong sérvek mellett még meszesedés is látszik a nyaki gerincén és mindez inkább a 7 nyaki csigolya közül az alsóbbakat érinti. Panaszaitól és tüneteitől függően kell a kezelést javasolni, de mindenképpen törődést igényel ez az állapot. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2019. szeptember 13., 09:08; Megválaszolva: 2019. szeptember 23., 08:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: