• Gerinc L.V. csigolya

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! 110kg súlyú, 187cm magas, 62 éves férfi vagyok. Évek óta zsibbadnak a lábujjaim és a lábujjak alatti talppárna rész. Tükörsima padlón is úgy érzem, mintha apró kavicsokon járnék. Szintén évek óta fájdogál a derekam, főleg ha sokat állok, vagy görnyedten dolgozom, de általában pihentetésre, max. némi kobralgin krémre elviselhetőre csökkent. Mivel elmúltam 60, így az egésznek nem tulajdonítottam jelentőséget... Most azonban egy lehajláskor, amikor el is fordultam, hihetetlen fájdalmat éreztem a keresztcsontomtól balra. Háziorvosom röntgenre küldött és a leletet elolvasva gyógyszert írt fel, de nem igazán mondott semmit, majd a reumatológus, akihez beutalt... és ahová egy hónap múlva kaptam időpontot. Amennyiben idemásolom a RTG-leletet, elmondaná, mire számítsak? Lumbális gerinc kétirányú felvétel: A lumbális lordosis fokozott. A csigolyatestek magassága megtartott. Az L átmenetben enyhe balra convex scoliosis látható. A zárólemezek finoman egyenetlenek, mérs. scleroticusak. A peremek jelzetten megnyúltak. L.II-II valamint L.V-.S.I porcrések dorsalisan mérs. szűkebbek. L.V. segmentumban 13 mm-es anterolisthesis és lysis látható. Vélemény: Spondylosis, spondylarthrosis lumbalis. Scoliosis. Discopathiára utaló jelek. Anterolisthesis et lysis L.V. Fáradozását előre is köszönöm, tisztelettel: Kovács István

        Dr. Puskás Réka válasza a csigolya elcsúszás témában

        Kedves Kérdező! A lelete alapján önnek csigolya elcsúszása van, amihez csigolyaív csontos összenövésének hiánya is társul. Utóbbi valószínűleg fejlődési hiba és nem kell megijedni tőle. Ezen kívül ugyanezen a területen porckorong kopás jelei is mutatkoznak. A gerincferdülés, kisízületi porckopás és a gerinc meszese Arra számítson, hogy a gyógyszerektől és ha még szükséges lesz, a fizikoterápiától és gyógytornától sokkal jobban lesz. Viszont a leletei alapján az utolsó ágyéki csigolyánál önnek a dereka nem eléggé stabil, tehát a panaszai várhatóan visszatérnek majd, esetleg valami másfajta derékfájás és terhelési nehezítettség formájában. A zsibbadás és talpi érzések miatt még további vizsgálatokra is szükség lehet, ezt a fizikális vizsgálati lelet alapján a reumatológus el fogja dönteni. Addig is óvatos tornát próbáljon végezni, és kezdjen barátkozni a hosszas gerincstabilizáló gyógytorna szükségességével. A testsúlycsökkentés is valószínűleg hasznára válnia a jövőben.


        Kérdés: 2019. augusztus 30., 17:34; Megválaszolva: 2019. szeptember 03., 19:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: