Sugárzó derékfájdalom

Tisztelt Doktornő! A derekem már régóta fáj,de 2 hónappal ezelőtt a fájdalmat már a csípőmben,és a jobb lábamban egészen a térdemig éreztem,illetve gyulladásos tüneteim lettek,mozgás közben,vagy cipekedés,erőltetés hatására úgy érzem,mintha"hőemelkedésem" lenne.A reumatológián szteroid injekciót kaptam,ami sokat javított a tüneteken,de mivel nem lett tökéletes,ezért most kezeléseket kapok.Az lenne a kérdésem,hogy nagyon nagy-e a probléma,illetve mi okozhatja a gyulladást.Valamint,hogy ezzel a betegséggel mire számíthatok a jövőben,hatással lehet-e a belső szervek működésére,illetve milyen életmódbeli javaslatai vannak.22 éve ülőmunkát végzek,nem szültem,nem iszom,nem dohányzom,túlsúlyom nincs.A.p.medence+mindkét csípő a.p és Lauenstein felv.neg.lett,a lumbalis gerinc kétirányu felvételemen az alábbi olvasható: A csontszerkezet szabályos.Scoliosis nincs.A lordosis az alsó szakaszon fokozott ívű.Az L.V csigolya a felettes gerincoszloppal együtt az S.I-ses csigolyán kb.8 mm-rel ventral felé csúszott.Lysys is valószínű.A rés jelentősen beszűkült,vetületében vákumfenomén látszik.A csigolyatestek magassága és zárólemezei megtartottak.A kisizületek épek.Peremszéli felrakódás nem mutatható ki.Kontrollra csak 3 hónap múlva kaptam időpontot,ezért szeretném az Ön segítségét kérni. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Puskás Réka válasza csigolya elcsúszás témában

Kedves Kérdező!

A betegsége ideggyulladás amit a gerinccsatornából kilépő ideg valószínű nyomása okoz. Az alsó csigolya elcsúszása a lysissel együtt sajnos gerinc túlmozgásra utal, a porckorong is biztosan károsodott már. Ez a betegség hosszan tart és hosszú a kezelése is. Mindenképpen stabilizálni kell a gerincét, ezt általában gyógytornával el tudjuk érni. De évekig tartó tornára számítson.

Az ülés sajnos rosszat tesz önnek, majd idővel át kell gondolnia a munkaállomás ergonómiáját és azt, hogy hogyan tudja változtatni a testhelyzetét munka közben.

Gyógytornásza ha van már, ebben is segíthet önnek.

Belső szervi betegséget ettől nem fog kapni.

Életmódját nyilván meg kell majd egy kicsit változtatni, addig is a hosszas ülés és a hajolgatás kerülése mindenképpen fontos. Ha a kezelések nem tartalmaznak gyógytornát, érdeklődjön orvosánál, hogy tudna-e kapni azt is. És próbáljon hamarabb, kb 6 hetes kontrollra menni. Ha a panaszai erősödnek, háziorvosától kérhet újabb beutalót, esetleg sürgős beutalót is.

Üdvözlettel, Puskás Réka

Kérdés: 2019. június 01., 11:54; Megválaszolva: 2019. június 04., 18:26
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Spondylolisthesis L5/S1 bulging disc
Tisztelt Dr.Puskás Réka! 2019. augusztusa óta fáj a derekam rövid séták közben is megkellett állnom valamint a lábamba a jobb combomba is...
Csigolyaelcsúszás
Tisztelt Doktornő! A lumbalis gerinc kétirányú felvételem szerint,mely 2019.05.31-én készült az L.V csigolya a felettes gerincoszloppal együtt az...
Gerinc L.V. csigolya
Kedves Doktornő! 110kg súlyú, 187cm magas, 62 éves férfi vagyok. Évek óta zsibbadnak a lábujjaim és a lábujjak alatti talppárna rész. Tükörsima...
spondylolisthesis
Tisztelt Doktor Úr! A 16- éves fiamnak a RTG - leletén ez szerepel: Spondylolisthesis LV- SI között.Javasolt: Ágyéki gerinc izomzat erősítése...
Csigolyafájdalom - nem használ a...
Tisztel doktor úr! Én egy 21 éves tanuló vagyok az problémám az hogy 2004-be rosszul ugrottam a medencébe és hátra hajlott a derekam és nagyot...