• Csigolyaelcsúszás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! A lumbalis gerinc kétirányú felvételem szerint,mely 2019.05.31-én készült az L.V csigolya a felettes gerincoszloppal együtt az S.I-ses csigolyán kb.8mm-rel ventral felé csúszott.2019.08.31-én készült lumbalis gerinc natív MR vizsgálata-MR 1 régió gerinc natív/vizsgálati technika:Philips Multiva 1,5 TT2 SAG,T1 SAG,STIR SAG,T2 AXI,T2 COR/szerint:az L.V.-S.I. szintben 5-6 mm körüli ventrolisthesis van.Kérdésem az lenne,hogy mekkora lehet az elcsúszás mértéke.A röntgen szerinti 8mm,vagy az MR vizsgálat szerinti 5-6 mm a pontosabb eredmény? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Puskás Réka válasza a csigolya elcsúszás témában

        Kedves Kérdező! A csontok vizsgálatára inkább a röntgen való, az MRI pedig inkább a lágyrészek vizsgálatára. Egészen pontos adatot pedig a CT vizsgálat adhat. Ezt véleményem szerint felesleges elvégeztetni, mert az 5 és a 8 mm között valahol lesz a valóság. Kérdésére válaszolva, inkább a röntgen eredménye lehet a pontosabb. Persze attól is függ, hogy volt-e ilyen kérdés feltéve a röntgen kérő lapon, tehát megfelelő nagyítással és pontossággal mérte-e a radiológus. Összefoglalva, a mm-ek ebben a nagyságrendben nem számítanak annyit, hogy érdemes legyen aggódni rajtuk. Viszont az elcsúszással foglalkozni kell. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2019. szeptember 02., 08:15; Megválaszolva: 2019. szeptember 03., 20:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: