Csigolyaelcsúszás

Tisztelt Doktornő! A lumbalis gerinc kétirányú felvételem szerint,mely 2019.05.31-én készült az L.V csigolya a felettes gerincoszloppal együtt az S.I-ses csigolyán kb.8mm-rel ventral felé csúszott.2019.08.31-én készült lumbalis gerinc natív MR vizsgálata-MR 1 régió gerinc natív/vizsgálati technika: Philips Multiva 1,5 TT2 SAG,T1 SAG,STIR SAG,T2 AXI,T2 COR/szerint: az L.V.-S.I. szintben 5-6 mm körüli ventrolisthesis van.Kérdésem az lenne,hogy mekkora lehet az elcsúszás mértéke.A röntgen szerinti 8mm,vagy az MR vizsgálat szerinti 5-6 mm a pontosabb eredmény? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Puskás Réka válasza csigolya elcsúszás témában

Kedves Kérdező!

A csontok vizsgálatára inkább a röntgen való, az MRI pedig inkább a lágyrészek vizsgálatára. Egészen pontos adatot pedig a CT vizsgálat adhat. Ezt véleményem szerint felesleges elvégeztetni, mert az 5 és a 8 mm között valahol lesz a valóság. Kérdésére válaszolva, inkább a röntgen eredménye lehet a pontosabb. Persze attól is függ, hogy volt-e ilyen kérdés feltéve a röntgen kérő lapon, tehát megfelelő nagyítással és pontossággal mérte-e a radiológus. Összefoglalva, a mm-ek ebben a nagyságrendben nem számítanak annyit, hogy érdemes legyen aggódni rajtuk. Viszont az elcsúszással foglalkozni kell.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2019. szeptember 02., 08:15; Megválaszolva: 2019. szeptember 03., 20:11
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Spondylolisthesis L5/S1 bulging disc
Tisztelt Dr.Puskás Réka! 2019. augusztusa óta fáj a derekam rövid séták közben is megkellett állnom valamint a lábamba a jobb combomba is...
Gerinc L.V. csigolya
Kedves Doktornő! 110kg súlyú, 187cm magas, 62 éves férfi vagyok. Évek óta zsibbadnak a lábujjaim és a lábujjak alatti talppárna rész. Tükörsima...
Sugárzó derékfájdalom
Tisztelt Doktornő! A derekem már régóta fáj,de 2 hónappal ezelőtt a fájdalmat már a csípőmben,és a jobb lábamban egészen a térdemig...
spondylolisthesis
Tisztelt Doktor Úr! A 16- éves fiamnak a RTG - leletén ez szerepel: Spondylolisthesis LV- SI között.Javasolt: Ágyéki gerinc izomzat erősítése...
Csigolyafájdalom - nem használ a...
Tisztel doktor úr! Én egy 21 éves tanuló vagyok az problémám az hogy 2004-be rosszul ugrottam a medencébe és hátra hajlott a derekam és nagyot...