• Gerinctorna

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy a 4. csigolyám 7mm-rel előre el van csúszva, és két kezdődő gerincsérvem is van. Milyen nyújtó gyakorlatokat lehetne végeznem a sérvekre, a csigolya elcsúszás miatt? Előre, illetve oldalra lehet-e hajolni? A lábakat egyesével nyújtani, vagy inkább egyszerre? Ha jógázni szeretnék, és szobakerékpározni, azt lehetne-e? Válaszukat nagyon köszönöm!

        Dr. Puskás Réka válasza a csigolya elcsúszás témában

        Kedves Kérdező! A 7 mm csigolya elcsúszás önmagában nem nagy probléma. Az fontos kérdés, hogy az elcsúszáshoz képes hol vannak a gerincsérvek, aktuálisan milyen panaszokat és milyen tüneteket okoznak, ugyanis ettől függ, hogy mit kell válaszolni a kérdésére. Az elcsúszás miatt általában nem javasoltak a gerinc hátrahajlítással járó gyakorlatok. Előre és oldalra szabad hajolni, lábakat a padlón fekve nyújtani szabad, és inkább egyesével. Szobakerékpározhat, és ha nem fáj, jógázhat is. Legjobb az lenne, ha felkeresne egy gyógytornászt, aki pontosan elő tudja írni a gyakorlatokat önnek. Szigorúan csak vizsgálat után, tehát szükséges személyesen is megjelennie. Általánosan javasolható gyógytorna gyakorlatok csigolya elcsúszás és porckorongsérv esetére elérhetők több helyen is az interneten. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Kérdés: 2020. május 10., 11:47; Megválaszolva: 2020. május 11., 12:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm! Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy a 4. csigolyám 7mm-rel előre el van csúszva, és két kezdődő gerincsérvem is van. Milyen nyújtó gyakorlatokat lehetne végeznem a sérvekre, a csigolya elcsúszás miatt? Előre, illetve...
        10 napja kulcscsonttörést szenvedtem el, bal oldalon középtájt két helyen eltört és kitört egy darab, hátizsák rögzítő kötést kaptam, majd rá 5 napra elmozdulás miatt megoperáltak, kaptam egy titán lemezt. Van rajtam egy 15 cm hosszú...
        Az lenne a kérdésem, hogy 8 hetes proximális sípcsonttöréssel szeretnék visszamenni dolgozni. A lábamat részlegesen terhelhetem. Ha munka mellett járok gyógytornára az befolyásolhatja vagy lassítaná a gyógyulást? Irodai, ülő munkát végzek...
        Négyes fokozatú porckopás és paralízis esetén ajánlott-e a gyógytorna, és ha igen hány alkalom kezelés szükséges?
        A bal térdemben belső oldalszalagszakadás történt (foci). 4 hétig rögzítve volt a lábam, ez most lejárt, és azt mondta az orvos (kérdésemre), hogy nem szükséges gyógytorna, mert fiatal a szervezet, helyrejön magától (33 éves vagyok). Nem...
        Édesanyám 50 éves, eltörött a bal lába utolsó, legkisebb (ötödik) lábközépcsontja tánc közben. Fekvőgipszet kapott, most vették le, és azt mondták fokozatosan terhelje. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen gyógytornát tudna neki...