• Térdprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Édesanyám régóta (évtizedek óta) küzd ilyen-olyan mértékű térdfájdalommal. Korábban (kb. 30 éve) ortopédorvos csontkovácsnál járt, aki egy alkalommal "helyre rántotta" a térdét. Elmondása szerint el is múlt akkor a fájdalma. Jelenleg az a problémája, hogy ahogy a fotón is látszik, szemből a bal térdét lépéskor "kidönti", mert ha egyeneslábbal lép, akkor fáj a térde, így döntve, nem. Viszont ebben az "üzemmódban" furcsán, billegve közlekedik, és sajnos csak igen rövid távokat tud megtenni, ellentétben a korábbi fáradhatatlansággal. Lépcsőn járva nem fáj a térde. A körzeti orvos D vitamint és Kálciumot írt elő. Nehézkes rávenni, hogy elmenjen orvoshoz, és hónapokig tart az ortopédiai rendelésre való bejutás is. Mi lehet a baj? Kezelhető-e valahogy?

        Dr. Bálint Anita válasza a térd témában

        Kedves Hölgyem! Az édesanyja korát tekintven nem ortopédiai vizsgálatban kellene gondolkodni, hanem reumatológiaiban vagy rehabilitációs szakorvosi vizsgálatban. A térdei nagymértékben el vannak kopva, valószínűleg a szalagok is lazák, nem tartják meg a térdét, egyvégtagos terheléskor ezért "dönti ki". Térdre lehet venni térdszorító segédeszközt recept nélkül is, akár gyógyászati segédeszköz boltokban, akár néhány patikában is. Térdfájdalomra gyógyszert a körzeti orvos tud kiírni, érdemes mindenképpen felkeresni, már csak azért is, mert szakrendelésre a háziorvos tud beutalót adni. Rehabilitációs szakorvos vagy reumatológus szakorvos kezeléseket indikálhat, akár osztályos felvétel formájában is, továbbá a járást és a mindennapi önellátást segítő eszközöket is tud vényre rendelni, mint egytámpontos bot, járókeret, rollátor, WC magasító, fürdőkádülőke, kapaszkodók, illetve vényre kiadható térdinstabilitás esetén rendelhető ú.n. sínezett térdortéziseket is. Általános laborvizsgálatot, és a beteg ágyéki gerincéről valamint térdéről a háziorvosa is kérhet RTG felvételt. A térdpanaszok jelentős hányadának hátterében derékpanasz (is) áll. Másrészt létezik otthonápolási szolgálat sok helyen, ezt a háziorvos tudja megmondani, hogy az adott településen ilyen szolgáltatás igénybevételére van-e mód. Amennyiben igen, úgy házi betegápolás keretében gyógytornáztatás, illetve bizonyos fizioterápiás eljárások a beteg otthonában felvehetőek. Remélem segítettem. További szép napot kívánok!


        Kérdés: 2019. február 09., 13:06; Megválaszolva: 2019. február 11., 17:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: