Térdprobléma

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! 38 éves nő vagyok. December eleje óta térdfájdalmam van, illetve idegentest érzésem. Voltam emiatt rtg-en (semmit nem mutatott ki), UH-on, mely többek között porckopást mutatott, majd MRI-n is jártam, melyen az alábbiak szerepelnek: "Lelet: A bursa suprapatellarisban és az ízületi résben minimális mennyiségű folyadék látható. Az elülső keresztszalag gracilis, inhomogén jeladású. Oldalszalagok és a hátsó keresztszalag épek. A meniscusokban szakadásra utaló jel nem figyelhető meg. A femur condylusok porcborítéka mérsékelten elvékonyodott. Baker cysta nem különíthető el. A patella porcborítéka kifejezetten inhomogén. A patella alsó pólusa alatt laterálisan kis porc jeladású képlet van, mely szabadtestnek megfelelhet. Vélemény: Chondropathia patellae. A jelzett lokalizációban kis szabadtestre suspect elváltozás. Az elülső keresztszalag korábbi részleges sérülése utáni állapot." A részleges sérülésen meglepődtem, mert sosem érte a térdem semmi, maximum olyanok, amiket észre sem vesz az ember. Sportolást sem viszem túlzásba. Szóval az nem tudom mitől lehetett. Ismerős ortopéd orvossal beszéltem, aki artroszkópiát javasolt, hozzá sajnos nem tudok elmenni, mert külföldön praktizál. Viszont ennek tudatában felkerestem egy orvost, aki pedig az ellentétét mondta, és kaptam egy szteroidos injekciót, valamint porcerősítőt. Hozzáteszem nem fájt annyira a térdem, hogy ilyen fájdalomcsillapítót kellett kapjak, inkább a folyamatos idegentest érzésem van. A térdem bedagadva sem volt egyszer sem. Az igazság az, hogy nem érzem magam jó kezekben, illetve nem tudom már, hogy mit higgyek. Nem szeretnék kísérleti nyúl lenni, nem vagyok benne biztos, hogy jó kezelést kaptam, ahogy abban sem, hogy feltétlenül műtét kellene. Teljes a káosz már a fejemben ezzel kapcsolatban. Ön a leletem alapján mit gondol, mi lehetne a helyes út a gyógyulásom felé? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Mónika

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza a térd témában

Tisztelt Hölgyem! A térdébe kapott egyszeri szteroid injekciótól nem kell tartani, hogy a szervezet más részében bármi mellékhatással járna. Ez nem csak fájdalomcsillapító, de gyulladáscsökkentő hatású is. Ha nincs folyadéktöbblet a térdében, az egy részről jó jel, ugyanakkor a fájdalmai ettől még fennállnak. Pontosabb diagnózishoz (az MR és RTG birtokában) csak fizikális vizsgálattal lehet jutni. Ennek függvényében az arthroscopia az egyik lehetséges megoldás. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.

Kérdés: 2021. január 07., 09:10; Megválaszolva: 2021. január 10., 08:24
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Sacroileitis - Mire számíthatok?
Könyök-alkar fájdalom
Kéz fájdalom
Boka sérülés
Rotator köpeny syndroma