Térdműtét - kérdés

Tisztelt Doktornő /Doktor Úr! Segítségét kérném az alábbiakban. Másfél éve részleges térdkalácsficamom volt. Instabillá vált a térdem, sántítani kezdtem. Fájdalom és duzzanat nem jelentkezett, ütés nem érte a térdemet. Orvosi javaslatra alkalmazott terápia: gyógytorna, szobakerékpározás, gyógymasszázs, porcerősítő készítmények és kollagén szedése. MRI-értékelés: Trochlearis sulcus hypoplasia / dysplasia, ami patella instabilitásra utalhat. Chondropathia patellae incip. Medialis meniscus hátsó szarv degeneratio. Több hónap konzervatív kezelés nem hozott eredményt, először meggyengült a lábam, majd fokozatosan egyre több fájdalmat éreztem. Főbb panaszok jelenleg: térd instabilitás, nehézkes, sántító járás, térd melletti és feletti combrész, illetve belső comb erős, élesen szúró fájdalma már kis terhelésre is, nyomásra és néha nyugalomban, láb feszülése térd körül. Fásli használata kis mértékben enyhíti a panaszokat. Comb-MRI, és doppler vizsgálat eredménye negatív. Két ortopéd orvosnál jártam, az egyik doktor azt mondta, a dysplasia miatt nem tud olyan műtéti eljárást javasolni, ami biztos javulást hozna, a másik szakember Denks-műtétet javasolt. Szeretnék helyre jönni és ehhez a megfelelő döntést meghozni. Véleményét szeretném kérni arról, hogy Ön szerint a panaszaimat egyértelműen az MR-eredményben leírtak okozhatják, illetve a megnevezett dysplasia ismeretében is lehet sikeres a Denks-műtét? Esetleg javasolna még valamilyen vizsgálatot/beavatkozást/terápiát, vagy nyugodt szívvel alávethetem magamat a műtétnek? Köszönöm, hogy időt szánt a levelemre, várom megtisztelő válaszát. Szép napot kívánok.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Holnapy Gergely válasza a térd témában

Tisztelt Hölgyem! A "trochlea hypoplasia" valóban okozhat térdkalács ficamot. Ugyanakkor ha Önnek ennyi idősen alakult ki először térdkalács ficama, akkor valószínűsíthetően nem pusztán ez a ficam kiváltó oka. Mivel a combcsont ízületi felszíne -amely megvezeti a térdkalácsot- a serdülőkor végét követően nem változtatja az alakját, így jellemzően az első térdkalácsficam ennél jóval korábbi életkorban kialakul. Ugyanakkor a panaszok tartós volta, felveti más ízületen belüli társ-sérülés jelenlétét is. Ez lehet az MR által nem kimutatott eltérés is, ugyanakkor az leírt medialis meniscus degeneratív eltérései is okozhatnak klinikai tüneteket, sőt az elmúlt 1,5 évben ezek változhattak (romolhattak) is. Ismételt klinikai vizsgálattal vélhetően közelebb lehet kerülni a problémához. Természetesen az utóbbi esetben (meniscus laesio) a Denks-műtét nem jelentene megoldást a panaszokra. Üdvözlettel: Holnapy Gergely dr.

Kérdés: 2020. december 05., 16:27; Megválaszolva: 2020. december 13., 13:27
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Boka sérülés
Térdprobléma
Rotator köpeny syndroma
Csípőfájdalom
Jobb térd MRI és UH eredménye