Fájó derék

Tisztelt Doktornő! Egy fontos dologban kérném ki a véleményét. A derekam már általános iskolás korom óta fáj, amit egy rosszul megemelt súlyzónak köszönhetek. Van amikor egyáltalán nem érzem, de ugyanakkor van amikor elég erős a fájdalom. Egy MRI vizsgálat két éve adott egy pontos diagnózist, amit én most be is gépelek (scannerem sajnos nincs) . Így legalább Ön szakszerűen és pontosan láthatja, hogy mi is a problémám. * A lumbalis gerinc és a sacroiliacalis ízületeket vizsgálták MR-el. Sagittalis T2, T1, coronalis T2, T1, STIR, axialis T2 és T1 felvételek készültek. A lumbalis lordosis kiegyenesedett. A felső szakaszon enyhe jobbra convex sciloisis, jelzett kyphosis észlelhető. A conus L. I. corpus felső zárólemeze magasságában, szabályos helyzetben végződik, jelintenzitása norm. L. II. discus mérsékelten lapos, víztartalma csökkent. Ezen zárólemezeken széles Schmorl-benyomat, az alsó hernia mentén keskeny Modic II. féle zsíros degeneratio én minimális vonalszerű oedema észlelhető. Máshol csontvelő oedema nem mutatható ki. L. III. -V. discusok kezdődő protrusiot mutatnak. Hernia nem mutatható ki. A többi discus szabályosan követhető. A SI ízületek tágassága norm. A kontúrok épek, Erosio, egyéb kóros, oedema nem látszik. Vélemény: discopathia és Schmorl-hernia L. II. szintben, minimális csontvelő oedema. Protrusio incip. disci L.III. -V. Sacroileitis nem igazolható. * Konkrétan abban kérnék segítséget, hogy mégis mit tudnék tenni azért, hogy a tüneteim csökkenjenek? Tehát kezelések, gyógyszerek, tippek, gyógyászati segédeszközök, tornák stb. Megkérném Önt, hogy részletesen tájékoztasson arról, hogy miképpen, miféle módszerrel lehetne egy efféle gerinc problémát kordában tartani. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza porckorong sérv témában

Kedves Kérdező!

Mielőtt válaszolnék, tudnia kell, hogy az MRI lelet és a panaszok leírása alapján nem lehet pontosan megmondani, hogy mit kell csinálnia. Ez csak vizsgálat alapján lehetséges. Az alapelvek ismeretében azonban valamit lehet mondani, ami talán hasznára válik majd.

MRI lelete alapján önnek az ágyéki gerincen tartáshibája van, tehát nincs meg a megfelelő görbülete, ez kiegyenesedett, ráadásul kicsit el is ferdült a gerince oldalra. A 2. ágyéki csigolya magasságában a porckorong nyomja a csontokat, ennek következménye látható a felvételen, illetve alatta két csigolyával kezdődően porckorong kiboltosulások mutatkoztak. Összességében ezt úgy kell értelmezni, hogy ön a gerincét használat közben nem tudja megfelelően stabilizálni, ami a porckorongok kopásához illetve a csontok enyhe fokú gyulladáshoz vezet. Ez hosszú távon kóros mozgást, instabilitást eredményez a gerincben.

A helyes kezelés ennek megfelelően: a gerinc stabilizációja, amit alapvetően gyógytornával, odafigyeléssel, az idegrendszer tanításával tud elérni. A gyakorlatok akkor használnak legjobban, ha pontosan, nagyon helyesen tudja végezni azokat, ráadásul időről időre az aktuális állapotnak megfelelően változtatja is őket. Ebben szakképzett gyógytornász lehet segítségére. Kiegészítésképpen fájdalom esetén rövid ideig gyulladáscsökkentőket kell szedni, hogy a fájdalom ne hatalmasodjon el, illetve amennyiben kifejezett izomgörcs kíséri a problémát, lazító fizikoterápia vagy izomlazító gyógyszer is adható. Álló terheléshez, emelgetéshez - amíg megerősödnek az izmai - rugalmas gerincfűzőt rendelünk.

Konkrét gyakorlatokat a fentiek miatt nem tudok önnek írni, de nagyjából ezt kell tennie. Mindenképpen javaslom, hogy foglalkozzon a gerincével mert hosszabb távon a kopás és a gyulladás fokozódni fog majd, esetleg konkrét porckorong sérve alakul ki.

Remélem, segítettem!

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2015. június 22., 00:13; Megválaszolva: 2015. június 26., 17:31
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Porckorongsérv és vizeletcsepegés
Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát! Jelenleg antibiotikumot szedek a vizelési problémámra, minimális gyulladást mutattak ki mintában...
Porckorongsérvtől lehetnek a...
Üdvözlöm! Lassan egy hónapja kezdődött a problémám (fenék és láb fájdalom jobb oldalon) amire voltaren injekciót kaptam 5 napig. Akkor...
Gyógyítható-e porckorong sérv...
Tisztelt Dr. Úr/Nő! Évek óta fennálló deréktáji fájdalom miatt MR vizsgálaton vettem részt, melynek szakorvosi értesítőjét leírnám: A...
Porckorongsérv: indokolt a műtét?
Tisztelt dr ur/nő szeretném véleményét kerni az alábbi leletekkel indokolt e a mutet L4discus laposabb dorsalisan széles alappal bal oldali...