• Porckorongsérv és vizeletcsepegés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát! Jelenleg antibiotikumot szedek a vizelési problémámra, minimális gyulladást mutattak ki mintában, tenyésztés, UH még nem történt. Itt még annyit szeretnék kérdezni, hogy egy porckorongsérvnél a vizeletcsepegés elődordulhat e, vagy inkább a vizelet indítás szokott tünet lenni? Az érintett lábamban már csak olykor van enyhe fájdalom, illetve a fenék részen. Leírnám a CT lelet fontos részeit, azért szeretném kérni az Ön véleményét a sérvemmel kapcsolatban, illetve tanácsát mi a teendő vele, mit tudok tenni a gyorsabb gyógyulás érdekében, és persze szeretném elkerülni, azt is, hogy rosszabbodjon. L.IV.-V. magasságában kisfokú, jobb túlsúlyú, körkörös discus előboltosulás látható mely a durazsákot érinti, a gyököket szabadon hagyja. Az L.V.-S.I. intervertebralis rés magasságában jobb túlsúlyú, körkörös discus előboltosulás látható, mely a durazsákot eléri, a jobb oldali gyököt érinti, a bal oldalit szabadon hagyja. Köszönöm szépen előre is a segítségét! Tisztelettel

        Dr. Bálint Anita válasza a porckorong sérv témában

        Tisztelt Hölgyem! A porckorongsérv esetében inkább vizelettartási problémák jellemzőek, a vizeletindítási nehézség inkább urológiai betegségek esetében fordul elő, de sajnos előfordul gerincbetegséges esetében is. A CT-n egyértelműen eltérés van az L.IV.-V. és L.V.-S.I. porckorongok esetében, az L.V.-S.I. esetében a kilépő jobb oldali gyököt is érinti a porckorong kiboltosulás. A javaslatom az antibiotikum kúrát követően a hasi UH és amennyiben szükséges vizelet kontroll után a vizelet tenyésztés, ha egyéb szakmai véleményre kíváncsi, urológus felkeresése. Amennyiben vizeleteltérés nem igazolódik, úgy további teendők végett ismételten neurológus vagy reumatológus felkeresése. Ők további kezeléseket javasolhatnak, mint gyöki infúziós kúra, valamint fizioterápiás kezelések, mint gyógytorna, masszázs, elektromos kezelések. Amennyiben a vizeletvizsgálat enyhe gyulladást igazolt, úgy azt mindenképpen érdemes szanálni, mert fizikoterápiás- elektromos kezelések nem vehetőek fel menstruáció vagy kismedencei gyulladásos folyamatok fennállása esetén. Lehetőség szerinti úszás és jóga gyakorlatok panaszok mérséklődését követően megpróbálhatóak. A gerinc rázkódásával járó sportok, mint futás, aerobik, vagy kangoo jumps kerülendő. Hosszabb távon súlykontroll, és az ideális testsúly tartása. Megjegyzendő, hogy gerincpanaszok nem csak testtömeg növekedést követően alakulhatnak ki, hanem gyors fogyást követően is. Ha további kérdése van, keressen bizalommal. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2018. december 31., 16:15; Megválaszolva: 2019. január 01., 12:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: